- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kakvo nas vreme očekuje do kraja novembra

© Sputnik / Lola ĐorđevićZlatne boje jeseni
Zlatne boje jeseni  - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Poslednjih dana u Srbiji je pretežno sunčano, a prema navodima prognostičara Marka Čubrila, u narednom periodu biće hladnije uz pojačan vetar.
Čubrilo je objavio prognozu do kraja novembra, prema kojoj će od nedelje biti uglavnom suvo, ali malo hladnije, posebno u utorak, 16. novembra, kada se očekuje jaka košava.
„U nedelju će ka nama malo jačati uticaj ciklona nad Mediteranom, pa će biti više oblaka nad Jadranom, ponegde nad južnim, jugozapadnim i središnjim predelima regiona biće i slabe kiše ili pljuska“, naveo je Čubrilo.

Suvo i hladnije

Početkom sledeće nedelje ciklon iz Mediterana će odmicati retrogradno, na zapad, a ka našim predelima će sa istoka jačati polje anticiklona preko kojeg će nam stići i manja količina hladnijeg ali suvog vazduha.
Čubrilo, inače profesor geografije, napominje da se kao posledica toga računa na suvo, ali malo hladnije vreme. U košavskom području jugoistočni vetar će biti u pojačanju, pa će u utorak ponegde imati udare i do oko 20m/s, posebno na jugu Banata.
Dnevni maksimum temperature biće u manjem padu, posebno na istoku regiona tako da bi se oko 16. novembra kretao uglavnom od 5 do 13 stepeni Celzijusa, na istoku Srbije oko 3, a najtoplije bi bilo duž obale Jadrana, ponegde i do 17 stepeni Celzijusa.
U drugom delu sledeće nedelje polje anticiklona nad istokom Evrope bi trebalo da oslabi, što bi omogućilo jednom od ciklona koji će se u serijama premeštati preko severozapadne Evrope da pošalje ka nama hladan front, pa bi uz naoblačenje u sredu uveče i u četvrtak bilo prolazne kiše, a uz zahlađenje na planinama preko 800 metara nadmorske visine bi bilo i snega.
Vetar bi okrenuo na severozapadni smer, dok bi dnevni maksimum u četvrtak uglavnom bio od 5 do 9 stepeni Celzijusa, što su prosečne vrednosti za ovaj deo godine.

Nove padavine

Oko 22. novembra bi trebalo da bude promenljivo oblačno, ponegde uz slabe padavine i temperature u okviru proseka, a potom postoji mogućnost za novo pogoršanje vremenskih prilika.
Čubrilo prognozira da bi posle 24. novembra moglo da dođe do podizanja Azorskog anticiklona na sever što bi ka nama poslalo vlažan i hladniji vazduh iz Skandinavije.
„Ukratko, opcija jačeg zahlađenja uz sneg i u nizijama je krajem meseca i dalje moguća ali daleko od toga da je izvesna“, napisao je Čubrilo na Fejsbuku i dodao da bi drugi deo naredne nedelje mogao doneti padavine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala