- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Da se nikada više ne ponovi Kristalna noć“: Dodik u Aušvicu odao poštu žrtvama Holokausta

© AP Photo / Markus SchreiberKapija nacističkog logora Aušvic na Dan sećanja na Holokaust
Kapija nacističkog logora Aušvic na Dan sećanja na Holokaust - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetio je Aušvic i odao poštu žrtvama Holokausta.
Dodik se upisao u Knjigu žalosti, istakavši da je „Kristalna noć“ varljivo blagonaklona titula koja je bila izgovor za najtragičniji, najsuroviji i najnemilosrdniji deo strašne ljudske istorije.
„To je bilo vreme kada su životi dece bili neshvatljivo bezvredni. Najmračnije vreme od svih vremena. Niko ne može biti nevin kao što je dete. Sudbina jevrejske dece tog vremena bila je zastrašujuća. To nam je opomena i naš znak kolektivne odgovornosti da zaštitimo svu decu sveta bez obzira na sve“, napisao je Dodik povodom tužnog sećanja na „Kristalnu noć“, 9. novembra, 1938. godine, kada se desio veliki pogrom nacista širom Nemačke.
Dodik je ukazao da je jevrejski narod prošao strašne patnje tokom vladavine nacista, dodajući da je istovremeno stradao i srpski narod pod NDH, preneo je RTRS.
Aušvic je mesto stradanja Jevreja kao što je Jasenovac-Gradina mesto stradanja Srba. Nijedan kristal ne može osvetliti tamnu dubinu bola nevinih ni duše krvnika. Svi zajedno treba da se maksimalno angažujemo i damo sve od sebe da se nikada više ne ponovi ‘Kristalna noć’“, poručio je Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala