- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novakov bivši „stručnjak za brojeve“ predlaže revoluciju

© AP Photo / Seth WenigŠpanski teniser Karlos Alkaras
Španski teniser Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Kreg O’Šenesi, bivši član tima Novaka Đokovića koji je bio zadužen za statistiku i analizu, predložio je da se na turnirima 250 serije uvedu pravila koja važe na Završnom turniru za mlađe igrače, što znači da bi se setovi igrali u četiri dobijena gema.
Završni turnir za mladu generaciju prvi put je organizovan 2017. godine i pored toga što služi mlađim igračima da se prikažu na njemu se isprobavaju pravila koja bi potencijalno mogla da se uvedu i na veće turnire.
Kreg O’Šenesi, poznat i kao Novakov „stručnjak za brojeve“, dao je svoje mišljenje o formatu ovog takmičenja.
Jedno od standardnih pravila na turniru za mladu generaciju je to da se setovi igraju u četiri dobijena gema, a ukoliko dođe do nerešenog rezultata igra se regularan taj-brejk.
Bivši trener Đokovića objasnio je da bi na turnirima 250 serije trebalo da se uvede isto pravilo jer je tenis atraktivniji i format dobro funkcioniše.
„Nepopularno mišljenje: Uskoro, ATP bi mogao da usvoji bodovanje sa turnira za mlađe igrače. Posle gledanja osam mečeva u Milanu, apsolutno funkcioniše. Nema mrtvog vremena u setovima. Publika se slaže, konstantno veliki poeni, više taj-brejkova“, napisao je O’Šenesi.
Pored „skraćenih“ setova postoji niz pravila na ovom turniru koji ga razlikuje od ostalih ATP takmičenja.
Ove godine uvedeno je zagrevanje koje umesto četiri traje samo jedan minut, a igrač ima pravo na jedan medicinski tajm-aut po meču.
Trenerima je dozvoljeno da siđu do terena i u jednom trenutku posavetuju igrače, a pauza za toalet je maksimum tri minuta.
Sve te inovacije su osmišljene kao proba i ukoliko se dobro pokažu mogu da se uvede i na ostala takmičenja, izuzev samog formata četiri gema.
Završni turnir za mlade igrače ove godine odlikuju izuzetno atraktivni mečevi i poeni, a u glavnoj ulozi je talentovani Karlos Alkaras.
Španac je dominantan u grupi A u kojoj se nalaze i Brendon Nakašima, Holger Rune i Huan Manuel Serundolo.
Posle maksimalnog učinka od tri pobede Alakaras je kao najbolji iz grupe obezbedio polufinale, a potezi koje je priređivao su nestvarni.
Na meču protiv Nakašime vraćao je gotovo nemoguće loptice, pogledajte neke od najlepših poena:
Čudesni Španac postao je najmlađi teniser koji je u jednoj sezoni ostvario 30 pobeda još od Rafaela Nadala koji je taj podvig napravio 2004. godine.
U drugoj grupi mladu generaciju predstavljaju Sebastijan Korda, Lorenco Museti, Ugo Gaston i Sebastijan Baes.
Korda je uspeo da, uz Baesa, prođe u polufinale, gde je u petak uveče izbacio Nakašimu i plasirao se u finale. Tu će igrati ili sa Alkarasom ili sa Baesom.
Ovaj turnir prikazao je mlade igrače u najboljem svetlu što se dokazalo u prethodne tri sezone. Pobednik prvog turnira bio je Čung Hjeon koji je 2017. godine savladao i Novaka Đokovića u osmini finala Australijan opena.
Nakon njega pehar je podigao Stefanos Cicipas, a 2019. godine i Janik Siner. Oba igrača danas su u samom vrhu, a Grk će igrati na Završnom mastersu u Torinu.
SPORT
Medvedev se pokajao – ponovo sa Đokovićem na terenu /video/
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SPORT
Čuveni trener otkrio zašto je ostavio Đokovića: Rat na Balkanu, Hrvat bosanskog porekla i zahtev oca
Novak Đoković Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SPORT
Rusi slave Novaka: „Majstor!“


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala