- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Oslo nastavlja prikrivenu militarizaciju Svalbarda

© Sputnik / Alekseй KudenkoZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Moskva je zabrinuta zbog vojnih aktivnosti Norveške na Svalbardu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ulazak norveškog broda u polarni arhipelag Špicbergen govori o jačanju trenda ka prikrivenoj militarizaciji arhipelaga od strane Norveške, navodi se u komentaru portparolke.
„Privukla nam je pažnju informacija o nedavnom ulasku fregate norveške mornarice ‘Tor Hejerdal’ u luku Longjerbijen na Svalbardu. Organizacija posete norveškog ratnog broda arhipelagu je još jedan korak Osla u nizu uzastopnih dejstava za uključivanje ove teritorije u oblast nacionalnog vojnog razvoja“, navodi se u komentaru.
„Zajedno sa stanicom za kopneno praćenje satelita ‘Svalsat’ koja radi na arhipelagu, tehnički opremljenom za obavljanje zadataka dvostruke namene, praksa korišćenja aerodroma Longjerbijen od strane norveških vojnih transportnih aviona, patroliranje brodova obalske straže vodama Svalbarda – sve ove činjenice ukazuju da norveška strana intenzivira trend ka prikrivenoj militarizaciji arhipelaga“, dodala je Zaharova.
Ona je podsetila da je Norveška ranije proširila na Svalbard nacionalni zakon o lukama i plovnim putevima, koji podrazumeva korišćenje infrastrukture arhipelaga u vojnom planiranju odbrane Norveške, uključujući prijem pojačanja od saveznika u NATO-u. Osim toga, norveške vlasti su predložile da se ograniči pristup informacijama o morskom dnu u oblasti Svalbarda, predviđajući izuzetke za norvešku vojsku i njene partnere u Severnoatlantskoj alijansi.
„Takva demonstracija vojne sile izaziva ozbiljnu zabrinutost, jer nije u skladu sa duhom Sporazuma o Svalbardu iz 1920. godine, koji je definisao čisto mirni status korišćenja ovog arhipelaga, a takođe je u suprotnosti sa ciljem koji je deklarisao Oslo o održavanju niske napetosti u visokim geografskim širinama“, zaključila je Zaharova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala