- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Upozorenje za Zapad: Huškanjem Ukrajine protiv Rusije rizikuje se prelazak crvene linije

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
NATO namerno pogoršava ionako opasnu napetost između Kijeva i Moskve isporučujući oružje Ukrajini i finansirajući rat u Donbasu, piše urednik američkog portala „Nešenal interest“ Ted Galen Karpenter.
Prema rečima Karpentera, zapadne i pojedine istočne zemlje, na primer Turska, podstiču prave vojne akcije, a odgovornost za njih prebacuju na Kremlj – nakon recipročnog raspoređivanja ruskih trupa na granici, američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da „Rusija može da ponovi 'Krimsko proleće'“, podseća Karpenter.
Međutim, urednik američkog lista smatra da su sve smeliji napadi Kijeva zasluga zapadnih partnera koji su previše obećali Ukrajini. Takođe je uporedio odnos zemalja Alijanse prema Kijevu sa drugom državom za koju je članstvo u NATO-u zatvoreno – Gruzijom.

„Vera u vojnu podršku Sjedinjenih Američkih Država ili NATO-a može dovesti do toga da ukrajinsko rukovodstvo izgubi razboritost i započne katastrofalan sukob. Amerika je već jednom navela svog isuviše nestrpljivog klijenta da misli da ima podršku Vašingtona. Rezultat je bio nepotreban rat u kome je poniženi 'klijent' ostao u modricama“, navodi novinar, govoreći o Gruziji.

Analitičar je takođe ocenio kao pozitivnu odluku bivšeg američkog predsednika Baraka Obame da odustane od predaje oružja Kijevu, iako je Kongres odobrio taj korak.
„Uprkos raširenim glasinama o tome da je Donald Tramp blag prema Rusiji, njegova administracija je više puta prodavala oružje Ukrajini – i 2017. i 2019. godine ti paketi su čak uključivali savremene protivtenkovske rakete 'Džavelin', uprkos žestokim protestima Moskve. Velikodušna prodaja oružja nastavljena je i sa dolaskom Džozefa Bajdena na vlast“, konstatuje urednik.
Novinar poziva Vašington i njegove partnere da odustanu od takve politike, jer predstavlja sve veću opasnost. Prema njegovom mišljenju, Kremlj smatra Ukrajinu jednim od glavnih bezbednosnih problema zemlje i pokušaji da se pretvori u vojnog saveznika Zapada rizikuju da se pređe crvena linija.

„Preduzimanje mera koje podstiču nestabilnog 'partnera' da učestvuje u provokacijama je nedopustiv nemar u spoljnoj politici. Naoružavanje Ukrajine savremenim oružjem je školski primer takve gluposti. Amerika, Turska i druge pristalice Kijeva treba da promene pravac pre nego što ukrajinski sukob koji tinja pretvore u požar“, poručuje urednik američkog portala.

Rusija je više puta demantovala vesti zapadnih medija da Moskva koncentriše trupe na granici sa Ukrajinom. Sa druge strane, Amerika i NATO su u poslednje vreme povećali vojnu aktivnost u Crnom moru.
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
RUSIJA
„Platiće visoku cenu“: Kijev i Vašington se spremaju da pošalju „jasan signal“ Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala