- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin poručuje SZO: Požurite sa priznavanjem vakcina jer svetu preti pojava novih sojeva

© Sputnik / Lola Đorđević Vakcinacija
 Vakcinacija  - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin ne isključuje mogućnost da se u svetu mogu pojaviti novi, opasniji sojevi virusa korona, istakavši da bi Svetska zdravstvena organizacija mogla da ubrza priznavanje novih vakcina protiv kovida 19.
„U azijsko-pacifičkom regionu i u svetu generalno i dalje postoje brojni socijalno-ekonomski i drugi problemi o kojima ste vi već govorili, a i virus korona je daleko od poraza. Nije isključena pojava novih, pa čak i opasnijih sojeva te infekcije“, rekao je Putin, govoreći na samitu foruma „Azijsko-pacifička saradnja“ koji je održan u formatu video-konferencije.
Takođe je istakao da je neophodno učiniti sve kako bi se ojačali zdravstveni sistemi zemalja.
„Rešavanju tih velikih zadataka sigurno bi doprinelo kvalitetno jačanje međunarodne saradnje u medicinskoj i farmaceutskoj sferi“, konstatovao je ruski lider.
Istovremeno je pozvao da se što pre uzajamno priznaju vakcine i sertifikati o vakcinaciji protiv virusa korona u svetu, podsetivši da je Rusija iznela tu inicijativu na nedavno održanom samitu G20.
„Siguran sam da što pre to bude urađeno, lakše će se u potpunosti obnoviti globalna poslovna, turistička i druga aktivnost. Naša zemlja će nastaviti da pruža pomoć svim zemljama kojima je to potrebno isporukama vakcina, lekova, opreme, testova, sredstava za ličnu zaštitu“, precizirao je Putin.
S tim u vezi ruski lider je naglasio da bi Svetska zdravstvena organizacija mogla da ubrza procedure procene kvaliteta i bezbednosti vakcina protiv virusa korona, što bi doprinelo međusobnom priznavanju sertifikata.
On je naglasio da delatnost SZO zaslužuje svu podršku, te da su koraci koju narušavanju prerogativ SZO neprihvatljivi.

„Uz našu zajedničku pomoć SZO bi mogla još aktivnije da se pozabavi masovnom imunizacijom stanovništva, s obzirom da, nažalost, kako je već rečeno, mnoge zemlje nemaju pristup vakcinama“, naglasio je Putin.

Kako je dodao, to se događa, između ostalog, i zbog nelojalne konkurencije, protekcionizma i nespremnosti pojedinih zemalja na uzajamno priznavanje vakcina i sertifikata.
Zajednički rad vojnih i civilnih lekara u borbi protiv virusa korona, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
RUSIJA
Ruski vojni naučnici napravili dodatak ishrani koji značajno smanjuje koncentraciju virusa korona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala