- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak otkrio: Pritisak zbog rekorda me je umorio

© AP Photo / Thibault CamusNajbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio Masters u Parizu
Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio Masters u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, pred početak Završnog Mastersa u Torinu otkrio je da ga je iscrpela borba za rekordima prethodne sezone.
Novak Đoković sprema se da krene u pohod na šestu titulu na Završnom Mastersu koji se od ove godine igra u Torinu.
Iza sebe ove sezone ima tri Grend slem titule i sjajne rezultate, ali i umor zbog prevelikog pritiska sa kojim se nosio.
U želji da osvoji kalendarski Grend slem Novak se previše iscrpeo i nosio veliki teret što je i priznao pred turnir u Torinu.
„Mislim da sam svežiji jer nisam igrao tako mnogo turnira kao ranijih godina, ali sam imao nekoliko iscrpljujućih takmičenja, posebno na Grend slemovima. Kad kažem izmoren, ne mislim isključivo fizički, već mentalno i emotivno, zbog pritiska koji sam imao, da dođem do istorisjkog učinka. To me je mnogo umorilo, tako da sam osećao da mi je potreban odmor, da se regenerišem, pokušam da se spremim za jak finiš godine“, objasnio je Đoković.
Novak na Završnom Mastersu nije osvojio trofej još od 2015. godine. Kao jedan od razloga vidi taj da previše energije potroši do kraja sezone.
„ATP finale dolazi na kraju sezone. U prvoj fazi karijere to je bio jedan od mojih najuspešnijih turnira, jednom sam uspeo da ga osvojim tri puta zaredom. Da, od 2015. nisam osvojio titulu, bilo je finala i polufinala. Možda je to bilo zbog potrošene energije tokom sezone, kada nije ostajalo mnogo u rezervoaru, ali takođe gubio sam neke tesne mečeve. Protiv Dominika Tima pre nekoliko godina, prošle godine u taj-brejku u polufinalu...“, rekao je Đoković.
Završni Masters specifičan je zbog toga što Novak pored sebe neće imati nijednog autsajdera ili lakog rivala.
„Radi se o tome da igrate na najvišem nivou protiv osam najboljih na svakom meču. U pitanju je jak intezitet, težak zahtev od vas da budete najbolji. To zahteva četiri ili pet mečeva od vas da biste osvojili turnir. Takav je format, igra svako sa svakim, omogućava vam da izgubite meč, nekad i dva i da odete u polufinale, što smanjuje pritisak, ali i dalje zahteva mnogo energije da se trijumfuje“, objasnio je prvi reket sveta.
Prethodnih sezone mlađi teniser briljirali su na ovom turniru, a toga je svestan i Đoković.
Dimitrov, Cicipas, Zverev, neki od pobedika prethodnih godina svi imaju prve titule tamo. Većini njih je to bilo da igraju prvi ili drugi put, bili su sveži, motivisani, nisu imali šta da izgube, za razliku od nas koji smo dugo tamo. Drugačiji je osećaj, ali to bi mogao biti jedan od razloga“, objasnio je Novak.
Proteklih 11 godina turnir se održavao u Londonu, a Đoković je bio jedan od igrača koji su stajali iza toga da bi mesto trebalo da se promeni.
„London je bio veoma uspešan za ATP finala. Preko deset godina se igralo u O2 Areni, jednoj od najsprektakulranijih na svetu. Nije moglo bolje, hala je bila puna na svakom meču, bilo je to zadivnjujuće mesto za borbu osmorice najboljih. Oduvek sam bio među oima koji se zalažu za to da se turnir češće premešta jer sam osećao da nema bolje promocije. Bio sam za to da se putuje, da se menjaju gradovi na tri-četiri godine, ali razumem i komercijalnu stranu priče i zašto smo dugo bili u Londonu“, objasnio je Đoković.
Italija ima perspektivne tenisere, a srpski as smatra da zbog toga u toj zemlji ljudi zaslužuju da gledaju kvalitetan tenis.
„Sada smo u Torinu, u zemlji koja voli sport, Tenis je u ekspanziji u Italiji posebno kod tenisera uz uspon Beretinija, Sinera, Fonjinija koji su napravili velike iskorake. Sjajno je videti uzbuđenje, sjajna je atmosfera svi podržavaju igrače. Nadam se da ćemo imati dobar turnir, svi žele da se godina završi na najbolji mogući način“, istakapo je najbolji teniser sveta.
Novak veruje da će u Torinu pokazati svoju najbolju igru. Prvi meč igra u ponedeljak u 14 časova protiv Kaspera Ruda.
„Sezonu turnira u dvorani sam počeo veoma dobro, nadam se da ću sve završiti dobrim izdanjem za kraj godine“, zaključio je Novak Đoković.
Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
SPORT
Đoković oborio Nadalov rekord — vladavina koja traje 11 godina
Novak Đoković – najbolji teniser sveta - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
SPORT
Novak u idealnom terminu „pali motore“
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SPORT
Rus, Grk i Norvežanin – Đoković saznao rivale u Torinu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala