- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Krim upozorio NATO: Ne zanosite se na Crnom moru

CC BY 2.0 / MC1 Justin Stumberg / U.S. Navy / Američki razarač "Porter" i komandni brod američke mornarice "Maunt Vitni" na Crnom moru
Američki razarač Porter i komandni brod američke mornarice Maunt Vitni na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Zamenik predsedavajućeg krimskog parlamenta Vladimir Bobkov pozvao je zemlje NATO-a da se ne zanose u Crnom moru organizovanjem provokacija sa približavanjem obalama Krima.
„Nastavlja se praksa približavanja našim granicama. I tu postoje dva aspekta. Prvi je vojni, kada vlasti stranih država počinju da se zanose, verovatno zaboravljajući do kakvih posledica po ceo svet mogu da dovedu globalni sukobi. Takva približavanja našim granicama nemaju nikakvu perspektivu. Strane države iskušavaju snagu Rusije, koliko je ozbiljno spremna da štiti svoj teritorijalni integritet, izviđaju, ali granica Ruske Federacije je dobro zaštićena“, rekao je Bobkov za Sputnjik.
Prema njegovom mišljenju, pojačavanje vojne aktivnosti zemalja NATO-a kod obala Krima nije slučajno, budući da je poluostrvo strateški važan region.
„Drugi aspekt je politički. On se može shvatiti mnogo jasnije. Svaki put kada se približavaju granicama Krima, naši protivnici pokušavaju da podsete da ne priznaju status poluostrva, da se ne približavaju teritoriji Ruske Federacije, već teritoriji druge države koja iz sve snage pokušava da uđe u NATO. I svemu ovome neće skoro biti kraj, pošto je u zapadnim zemljama na vlast došla generacija političara koja nije vaspitana na tragedijama rata iz prošlog veka“, objasnio je političar.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da se na Crnom moru povećavaju vojna dejstva Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika u NATO-u. Takođe je navedeno da je u četvrtak izviđački avion RC-135 britanskog ratnog vazduhoplovstva pokušao da se približi granici jugozapadno od Krima, zbog čega je u vazduh podignut ruski lovac Su-30.
Veliki desantni brod Novočerkask i helikopteri Mi-8 na vojnim vežbama Crnomorske flote na Krimu - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
RUSIJA
Rusija spremna da neutrališe svaku provokaciju na Crnom moru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala