Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jedinstvo Srba i vraćanje nadležnosti ključno za Srpsku /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska i srpska zastava
Ruska i srpska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Očuvanje srpskog jedinstva, poštovanje izvornog Dejtona i prijateljstvo sa Rusijom i Kinom ključni su faktori za opstanak srpskog naroda kao nacije na ovim prostorima, ocena je učesnika skupa „Srbija i Srpska u promenjenim okolnostima“ održanog u Beogradu.
Na skupu u organizaciji SPKD „Prosvjeta“, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji govorili su prof. dr Milimir Mučibabić, prof. dr Slobodan Antonić i prof. dr Čedomir Antić, i Mlađan Cicović, šef predstavništva RS u Srbiji.

„Čvrst stav u odbrani srpstva i RS polako razgoni politikansku maglu iz Sarajeva, i sve jasnije se vide argumenti za poštovanje prava i obaveza dva entiteta po slovu Dejtonskog sporazuma,“ rekao je Mlađan Cicović.

Značaj vraćanja nadležnosti Srpskoj

„Čvrst stav i RS i Srbije u odbrani srpskih interesa i insistiranje na slovu a ne na proizvoljnom prepričavanju Dejtonskog sporazuma posebno Aneksa 4 Ustava BiH iznedrio je volju i snagu rukovodstva RS da se Srpskoj vrate prava i nadležnosti koja po tom sporazumu ima a koja su joj surovom silom oteta - ili bespravnim odlukama visokih predstavnika ili jednako bespravnim odlukama Ustavnog suda BiH, ili silom i ucenama iznuđeni od parlamentarne Skupštine BiH,“ istakao je Cicović.
U nastojanju da RS vrati svoje nadležnosti, dodao je on, ostaje važno očuvati postignuto svesrpsko jedinstvo, posebno Srbije i RS, kao i jedinstvo političkih partija u Srpskoj.
On se osvrnuo i na nedavni razgovor Milorada Dodika i američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara. Kako je rekao, taj razgovor je pokazao da će se ubuduće sve što se dešava u BiH raditi na svetlu dana, ne zato što Zapad tako hoće već što su shvatili da RS ima moćne saveznike.

„Odlično se vidi da su odnosi RS i Srbije sve jači i čvršći sa Ruskom Federacijom i Kinom i koliko god to nekome smetalo ne mogu a da ne uvažavaju to što vide, kao što su svi videli da je na poslednjoj sednici SB UN usaglašena Rezolucija o situaciji u BiH u kojoj OHR nije pomenut a tzv. visoki predstavnik nije govorio,“ naglasio je Cicović.

To, kako je naveo, ne znači da će se zapadni standardi promeniti, niti da će prestati pokušaji pravnog nasilja nad BiH i RS, ali znači da to više neće moći da se upakuje u priče o tobožnjim reformama i demokratizaciji društva.
Profesor dr Slobodan Antonić rekao je da je RS kao tema važna i da bi trebalo da bude pri vrhu, posebno kada je reč o Srbiji.

NATO ne sme da bude opcija

On je napomenuo da u borbi za vraćanje nadležnosti Srpskoj cena za to nikako ne sme biti približavanje NATO.

„Puštena je vest, navodno iz proverenih izvora, koja kaže da je moguće da se neke od nadležnosti vrate RS ali pod uslovom da RS da svoj pristanak na ulazak BiH u NATO. To nam pokazuje da već postoje određeni znaci pokušaja moguće trgovine i pregovora, mada ja mislim da je to probni balon. Bila bi prevelika cena da dobijete nešto što vam inače pripada a da uđete u NATO i da se stvori situacija da na levoj obali Drine imate NATO, a na desnoj obali vojno neutralnog srpskog vojnika,“ rekao je Antonić.

Antonić smatra da postoji rizik da dođe do određene nervoze i da Amerika, u želji da se dokaže da je u ozbiljnoj premoći, u BiH zaigra igru kojom bi posle kraha u Avganistanu povratila reputaciju uspešne imperije.
Profesor Čedomir Antić ukazao je na značaj pitanja mesta srpskog nacionalnog interesa u modernom svetu i toga kakvi su izgledi da on bude ostvaren u aktuelnim međunarodnim okolnostima.

„Kada je reč o Srbiji i RS, mi moramo da definišemo šta je naš kulturni obrazac danas. Skupo smo platili naš identitet u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji,“ rekao je Antić.

Logika duplih standarda na svim poljima

Profesor dr Milimir Mučibabić poručio je da od nas samih zavisi da li će 21. vek biti vek spajanja ili radzvajanja srpske nacije.

„Sve treba da stavimo na sto i da vidimo šta nam je potrebno da budemo jedan narod. Mi smo razapeti između raznih činilaca, od EU pa nadalje. Logika duplih standarda se primenjuje na nama na svim poljima - od toga da je Kosovo van Srbije, do toga da RS mora da ostane u BiH . Govore nam da to rade zarad nas. Da li je baš tako,“ upitao je Mučibabić.

On je napomenuo da ima dosta cinizma u međunarodnoj zajednici uz ocenu da su ciljevi Zapada ostali isti kao pre dvadeset godina, i danas kad su okolnosti potpuno različite.
Mi moramo upravo zbog toga da razmislimo i kažemo - imamo li jedinstvo ili ne. To što nam neko spočitava da se pravi velika Srbija time što želimo da očuvamo svoj narod je cinizam, rekao je Mučibabić uz ocenu da postoji strah od jedinstva Srba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala