- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatska dobila dve službene opomene od EU

© Sputnik / Nikolai Sokolov Zastave Hrvatske i EU
Zastave Hrvatske i EU - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Hrvatska je u petak dobila dve službene opomene od Evropske komisije u okviru paketa o kršenju prava Evropske unije; prva se odnosi na odlaganje otpada, a druga na primenu novih propisa na navou Evropske unije o PDV-u u e-trgovini.
Komisija je pozvala Hrvatsku, ali i Bugarsku, Grčku, Rumuniju i Slovačku da propisno primenjuju Direktivu o odlagalištima otpada i Okvirnu direktivu o otpadu.
Direktivom o odlagalištima otpada utvrđuju se standardi za odlagališta otpada kako bi se sprečili štetni uticaji na ljudsko zdravlje, vodu, zemljište i vazduh. U skladu s tom direktivom države članice moraju preduzeti mere kako bi obezbedile da se odlaže samo obrađeni otpad.
Hrvatska je zajedno s Danskom i Litvanijom dobila službene opomene u kojima je zatraženo da objasne kako su prenele paket o PDV-u u e-trgovini u državno zakonodavstvo.
Komisija je odlučila da pokrene postupke zbog povrede protiv Danske, Hrvatske i Litvanije jer nisu dostavile dokumente sa objašnjenjima u vezi sa prenošenjem novih pravila na nivou Unije o PDV-u u e-trgovini.
U skladu sa sudskom praksom u EU, države članice moraju dovoljno jasno i precizno da navedu nacionalne mere kojima su prejele obaveze utvrđene direktivom Evropske unije.
Danska, Hrvatska i Litvanija imaju dva meseca za delovanje. U protivnom im Komisija može uputiti obrazložena mišljenja, prenosi portal Indeks.
Službene opomene prvi su korak u pokretanju postupka koji Komisija pokreće protiv zemalja koje krše evropsko pravo. Ako se problem ne reši u prvom koraku, Komisija onda šalje obrazloženo mišljenje, a ako ni to ne da rezultate, Komisija šalje predmet na Sud Evropske unije.
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
SVET
EU izvodi Bugarsku pred sud
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala