- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Francuska poziva Rusiju: Pristanite na pregovore u Normandijskom formatu o Ukrajini

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov, Sergej Šojgu i Florens Parli
Sergej Lavrov, Sergej Šojgu i Florens Parli - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Francuski ministri spoljnih poslova i odbrane Žan-Iv Le Drian i Florens Parli pozvali su svoje ruske kolege Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua na sastanku u Parizu da pristanu da se održi sastanak u Normandijskom formatu po pitanju Ukrajine.
Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, francuski ministri su izrazili zabrinutost zbog pogoršanja situacije po pitanju bezbednosti u Ukrajini u upozorili na ozbiljne posledice ukoliko se nastavi sa kršenjem teritorijalne celovitosti Ukrajine.
„Oni su pozvali Moskvu da se založi za pregovore u okviru Normandijskog formata, da pristanu da se taj sastanak održi u što kraćem roku, a sve u skladu sa obavezama predsednika Rusije Vladimira Putina“, piše u saopštenju.
Tokom sastanka u formatu „2+2“ reči je bilo i o drugim gorućim pitanjima svetske političke scene.
Naime, francuski zvaničnici naglasili su svojim ruskim kolegama da bi raspoređivanje ruskih plaćenika u zapadnoafrički region Sahel bilo „neprihvatljivo“, pozivajući se na najavljene razgovore o raspoređivanju ruske Vagner grupe u Maliju.
Ministri odbrane i spoljnih poslova dve zemlje razgovarali su i o situaciji na evropskom kontinentu, na Bliskom istoku i severu Afrike, a reči je bilo i o strateškoj stabilnosti i evropskoj bezbednosti, kontroli naoružanja i bilateralnim odnosima.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
RUSIJA
Šojgu upozorava iz Pariza: Vojna situacija u Evropi degradira dok se NATO i dalje širi na Istok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala