- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Eskobar: Vlada Crne Gore ima punu podršku SAD, Demokratski front nije naš partner

© AFP 2023 / STRGabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
Pratite nas
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je završio posetu Crnoj Gori, istakao je da Vlada premijera Zdravka Krivokapića ima punu podršku Sjedinjenih Američkih Država.
Gabrijel Eskobar je u intervjuu za crnogorsku televiziju Vijesti rekao da ja stav SAD da ne treba da odlučuju o strukturi crnogorske vlade.
„Naša uloga je da podstaknemo Crnu Goru da nastavi da napreduje na evropskom putu, da osnaži članstvo u NATO-u i da nastavi borbu protiv korupcije“, istakao je Eskobar.
Rekao je da je u Crnu Goru došao kako bi podržao aktuelnu Vladu, za koju kaže da je učinila mnogo na evropskom putu i na jačanju partnerstva između Crne Gore i SAD.
Na pitanje da li za SAD, u kontekstu moguće rekonstrukcije Vlade, postoje neprihvatljivi politički subjekti u Crnoj Gori, Eskobar je podsetio da je Demokratski front bio glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona, zbog čega, kako kaže, ta politička grupacija nije američki partner.
U osvrtu na aktuelnu temu o rekonstrukciji crnogorske Vlade i mogući ulazak Demokratskog fronta u nju, Eskobar je istakao da je DF usredsređen na etničke podele više nego na ekonomsku obnovu.
„Ne radi se samo o tome šta govore, nego i šta rade. Njihovi ranije preduzeti koraci nisu baš najbolji. Pažljivo ćemo pratiti situaciju, ali za sada ne mogu reći da su oni naši partneri“, objasnio je Eskobar.
Nije želeo da govori o potencijalnim imenima onih koji bi se, kako iz vlasti, tako i iz opozicije mogli naći na listi američkih sankcija, navodeći da se ta odluka ne donosi lako.
Gabrijel Eskobar se u četvrtak sastao sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem koji je nakon susreta istakao da neće podneti ostavku, jer je njegova vlada dobila bezrezervnu podršku za nastavak svog puta.
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
REGION
Sastali se Krivokapić i Eskobar: Crna Gora i SAD ostaju postojani saveznici /foto/
Konferencija za medije Demokratskog fronta - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2021
REGION
Demokratski front o inicijativi za izbor nove vlade: Dobili smo podršku važnih političkih subjekata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala