- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: Ako razgovori sa Putinom prođu uspešno, biće osigurana budućnost Srbije /video/

© Tanjug / ZORAN ZESTICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, tokom obilaska Termoelektrane Nikola Tesla B u Obrenovcu gde su u toku radovi na revitalizaciji bloka B1, da je to spas za Srbiju i da će, ako razgovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prođu uspešno, biti osigurana budućnost Srbije.
„Ovde se u dva bloka proizvodi dva puta po 650 megavata električne energije i nama ovih 650 megavata nedostaje, zbog čega smo uvozili električnu energiju, a 18. novembra se ovde pale kotlovi i 24, 25. novembar novih 650 megavata biće u mreži. Od tog trenutka Srbija ima dovoljno električne energije za svoje potrebe. Ostaju nam još razgovori sa ruskim predsednik Putinom 25. novembra u Moskvi“, kazao je Vučić.
On je dodao da ako ti razgovori prođu relativno uspešno, onda je osigurana budućnost za našu zemlju.
"To su ključna pitanja. Zamislite da moramo da plaćamo gas po tržišnoj ceni i da gas uvozimo godinama. To bi bili veliki finansijski gubici i ''krvarenje'' države", istakao je Vučić.
„Ovo je spas danas za Srbiju, kada to bude pušteno krajem meseca mi više nemamo problema sa strujom nikakvih i mali deo možemo da stavljamo u akumulacije, da čuvamo“, kazao je Vučić.
Od toga Srbija živi, naveo je predsednik Srbije.
„Ne moramo da uvozimo struju, kao što smo morali nekada. Mi ćemo struju izvoziti, ali kada namirimo naše potrebe. Da bi Novi Sad imao struje, mi smo davali gas, sve smo se snašli“, poručio je.
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa šefom ruske države Vladimirom Putinom 25. novembra, u Moskvi.
Dvojica predsednika razgovoraće o aktuelnoj energetskoj krizi, poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, situaciju u regionu i strateškom partnerstvu Srbije i Rusije.

"Naći ćemo najbolje rešenje za cenu struje privrednicima"

Vučić je izjavio da će se narednih dana razgovarati o ceni električne energije za privredu, koja će, kako je rekao, morati da bude povoljnija nego na berzi, ali ipak nešto viša nego do sada, kako bi time bili zadovoljni i privrednici, ali da EPS ne bude oštećen.
Istovremeno, predsednik je poručio da cena struje za građane ostaje ista, odnosno da se o eventualnom poskupljenju do sada nije ni razgovaralo.
Na pitanje novinara šta će posle 1.decembra biti sa cenom struje za privredu, Vučić je rekao da već u ponedeljak sledi važan sastanak na tu temu.
On je primetio da povoljnija cena električne energije za privrednike i jeste jedan podstrek za investitore da ulažu kod nas.
“Kod nas su više plate nego u region, ali investitori dolaze ovde. Računamo da će Srbija na kraju godine imati 62-63 odsto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu, ali zato moramo da brinemo o velikim potrošačima struje i gasa”, rekao je Vučić.
Dodao je da su najveći potrošači Železara Smederevo i borski Ziđin, kao najveći, sa kojima je dogovorena cena električne energije, te da se sa drugima razgovara u okvirima koje država može da podnese.
“To znači da cena mora da bude nešto iznad cene koštanja, bez obzira na značaj tih kompanija za Srbiju, da ne bi EPS pravio dodatne gubitke . Gledaćemo da za firme obezbedimo mnogo bolju cenu nego na berzi, ali da bude nešto viša nego danas”, rekao je Vučić.
Kada je reč o građanima, cena struje, istakao je, kako stvari sada stoje, ostaje ista.
“Sve i da povećamo za neki procenat, opet bi bila najjeftinija u Evropi. Ali, nismo ni razmišljali o tome”, poručio je predsednik.
Ponovio j da se povoljnijom cenom struje za privrednike deluje podsticajno na njih, za buduća ulaganja, jer država želi da investitori ostanu ovde, da su im pogoni u našoj zemlji, jer svojim radom doprinose stvaranju većeg BDP-s Srbije.
“Naći ćemo rešenje da budu zadovoljni svi, i EPS i privrednici, to je najvažnije”, rekao je Vučić i dodao da i u EPS-u to razumeju.

Srbija će možda i sama graditi modularne nuklearke

Predsednik Srbije je rekao da će tek biti doneta odluka da li će naša zemlja učestvovati u gradnji nuklearki u okolnim zemljama ili će i sama praviti modularne nuklearke (male modularne nuklearne reaktore).
"Dobijamo 68 odsto struje iz uglja i moramo da radimo na pravljenju novih kapaciteta iz obnovljivih izvora, ali moraćemo da pravimo i bazne kapacitete. Za šta ćemo se odlučiti, to ćemo da vidimo u godinama pred nama - da li da učestvujemo u nuklearkama u okolnom zemljama ili ćemo sami moći da pravimo te modularne", rekao je Vučić tokom posete TENT-u B.
Predsednik je kazao da će se svakako raditi na dobijanju struje iz energije Sunca i vetra i iz drugih obnovljivih izvora.
"Ali, potrebno nam je ono što je sigurno i što donosi struju bez ikakve sumnje i po suncu i kiši i snegu i različitim meteorološkim uslovima", naglasio je Vučić.
On je rekao da je u nedavnom razgovoru sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o nuklearnoj elektrani koju će ta država da gradi, rekao da je želja Srbije da bude vlasnik 15 odsto te njihove nuklearke.
Vučić je naveo da je Srbija spremna da za to plati dobru cenu, ali da je još rano za to, jer razgovori na tu temu tek počinju, budući da je plan da nuklearka, svi njeni blokovi, u Mađarskoj bude završena tek 2035.godine.
Dodao je da je na tu temu imao početne razgovore i sa doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, u vezi sa bugarskom nuklearkom u Belenu.
To je, kaže, Vučić, najsigurnija varijanta.
“Dobili smo mnogo raznih ponuda, moramo sami da vidimo i da osmislimo sa kim da razgovaramo oko modularnih nuklearki. Njih Indijci imaju 14, Kanada, Francuska, Amerika gradi, Rusi takođe… Treba sami da vidimo šta ćemo da radimo u godinama koje dolaze”, rekao je Vučić.
Dodao je da to nije jednostavno pitanje, ali da odluka svakako neće biti doneta naprečac, već nakon ozbiljnih “kost-benefit” analiza, bezbednosnih analiza, dodajući da je sigurno da se time ne ugrožava životna sredina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala