- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vlada Češke podnela ostavku, predsednik je prihvatio

© Flickr / Bret ArnettZastava Češke
Zastava Češke - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Vlada Češke podnela je danas ostavku nakon što je vladajuća većina izgubila na izborima održanim 8. i 9. oktobra, saopštio je premijer Andrej Babiš.
Babiš je rekao da je ostavku poslao pismom predsedniku Milošu Zemanu koji se od 10. oktobra nalazi u bolnici, umesto da mu je uruči lično, što je uobičajena praksa.
Zeman je prihvatio ostavku, saopštio je njegov portparol Jirži Ovčaček. Predsednik Češke je zadužio odlazeću vladu da obavlja dužnosti dok nova ne bude formirana, što se očekuje u narednim nedeljama.
Babiš i njegovi saveznici izgubili su na izborima od dva opoziciona bloka predvođena koalicijom Zajedno, koja su 3. novembra postigla dogovor o formiranju vlade i o njenom ključnom programu.
Lider Građanske demokratske stranke (ODS) i Zajedno (SPOLU), budući premijer Petr Fijala poručio je da je predsednik Miloš Zeman spreman da se sastane sa njim čim mu zdravstveno stanje to dozvoli, kao i da su se stranke dogovorile o raspodeli ministarskih mesta, iako nije imenovao pojedinačne kandidate.
Češki premijer Andrej Babiš - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2021
SVET
Češka: Opozicija dobila više glasova, Babiš čeka Zemana za mandat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala