- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Više od dva miliona antigenskih testova povučeno iz upotrebe zbog lažnih pozitivnih rezultata

© AP Photo / Matias DelacroixTestiranje na virus korona
Testiranje na virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) naložila je povlačenje 2,2 miliona antigenskih testova za brzo testiranje na virus korona u kućnim uslovima zbog lažnih pozitivnih rezultata.
FDA je saopštila da se radi o testovima australijske kompanije „Elume“, dodajući da „korišćenje tih testova može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje, čak i smrt“.
Antigenski test, koji identifikuje protein virusa korona, odobren je za hitnu upotrebu u SAD prošle godine. Može da se kupi bez recepta i koristi za starije od dve godine. Upotrebljava se tako što se njime uzima uzorak iz nosa, na osnovu kojeg se detektuje da li je neko pozitivan na virus korona.
FDA je saopštila da se povlači serija proizvedena od februara do avgusta ove godine, a australijska kompanija je dodala kako „radi zajedno sa vlastima na povlačenju pogođenih testova sa tržišta“, prenose američki mediji.
Do sada je zdravstvenim vlastima SAD prijavljeno 35 slučajeva lažno pozitivnih rezultata i nijedan lažno negativan.
FDA je saopštila kako to može dovesti do teških zdravstvenih posledica, budući da se osobe koje budu testirane mogu podvrći tretmanima lečenja koji uključuju antiviralnu ili terapiju antitelima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala