- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Planovi Vašingtona za isporuku oružja Kijevu pogoršaće situaciju u Donbasu

CC BY 2.0 / Flickr / MAJ Neil Penttila / Ukrajinski tenkisti na vojnim vežbama američkih snaga u Evropi i nemačke armije
Ukrajinski tenkisti na vojnim vežbama američkih snaga u Evropi i nemačke armije - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Planovi Vašingtona da naoruža Kijev ne pomažu smanjenju tenzija u Donbasu, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov posle sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.
„Planovi za isporuku oružja kijevskom režimu samo će pogoršati situaciju na jugoistoku Ukrajine. Smatramo da je propuštena još jedna prilika da se Kijev primora da zaustavi rat“, naveo je diplomata u saopštenju koju je ruska ambasada objavila na Fejsbuku.
Prema mišljenju Antonova, povelja koju su potpisali Vašington i Kijev je „skup štetnih slogana“.
„Očigledna je usmerenost na zaoštravanje situacije, a ne na smanjenje napetosti. Osim toga, u skoro u svakom redu postoji geopolitički naboj za suprotstavljanje Rusiji“, dodao je on.
Diplomata je naglasio da su za Moskvu neprihvatljive bilo kakve namere Vašingtona da vidi Kijev u NATO-u.
Kuleba i drugi članovi ukrajinske delegacije posetili su u sredu američku prestonicu. Tamo su predstavnici Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država potpisali novu povelju o strateškom partnerstvu. Blinken je na sastanku takođe obećao da će nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu, uključujući i smrtonosno oružje.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
Vojnik DNR u gradu Gorlovka u Donjeckoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SVET
DNR: Kijev spreman na zaoštravanje u Donbasu – dovoljno je „zeleno svetlo“ Amerike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala