- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i svet obeležavaju 200 godina od rođenja Dostojevskog

© Sputnik / Galina KiselevaFjodor Dostojevski
Fjodor Dostojevski - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Na današnji dan 1821. godine rođen je Fjodor Mihajlovič Dostojevski – čuveni ruski pisac, filozof i publicista. Prema podacima UNESKO-a, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svetu, čija su dela prevedena na više od 170 jezika.
Dostojevski je rođen 11. novembra (30. oktobra po starom kalendaru) 1821. godine u Moskvi kao šesto dete u porodici lekara moskovske bolnice za siromašne „Marinski“, sina unijatskog sveštenika Mihaila Dostojevskog. Majka budućeg pisca bila je iz trgovačke porodice.
Nakon smrti majke 1837. godine, otac odvodi Fjodora i njegovog starijeg brata Mihaila u Sankt Peterburg kako bi nastavili školovanje. Dostojevski je 1838. upisao Inženjersku školu koju je završio 1843. godine.
Godinu dana kasnije odlučio je da se posveti književnosti. Svoje prvo delo „Bedni ljudi“ objavio je 1846. godine. U svojim ranim delima Dostojevski je nastavio humanističke tradicije Gogoljevog pravca u ruskoj književnosti, opisujući stradanja „malog čoveka“ kao društvenu tragediju.
Dostojevski je 1849. godine zajedno sa članovima revolucionarnog kružoka Mihaila Petraševskog uhapšen i osuđen na smrtnu kaznu, koja je potom zamenjena za četvorogodišnji kazneni rad – katorgu.
Nakon povratka u Sankt Peterbug 1859. godine nastavio je sa književnim radom. Zajedno sa bratom izdavao je časopise „Vreme“ i „Epoha“. U periodu od 1860. do 1870. napisao je svetski poznata dela kao što su „Poniženi i uvređeni“, „Zločin i kazna“, „Idiot“, „Zli dusi“, „Braća Karamazovi“. Stvaralaštvo Dostojevskog imalo je snažan uticaj na rusku i svetsku književnost, filozofiju i psihologiju.
Mnogi smatraju da je čitanje dela Dostojevskog – težak posao. Vinston Čerčil je govorio da bi trebalo izučiti tri stvari da bi se razumela Rusija – rusku dušu, Gogolja i Dostojevskog.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2016. godine potpisao ukaz o obeležavanju 200 godina od rođenja pisca na državnom nivou. Kako se navodi u dokumentu, odluka je doneta s obzirom na „izuzetan doprinos Fjodora Dostojevskog ruskoj i svetskoj kulturi“. S tim u vezi ruski lider je naložio vladi i regionalnim vlastima da razrade plan prazničnih događaja koji se održavaju tokom cele godine.

Centralni događaj obeležavanja jubileja biće otvaranje muzeja „Moskovski dom Dostojevskog“ u ruskoj prestonici, posvećenog životu i stvaralaštvu pisca. Otvaranju će prisustvovati i ruski predsednik.
Praznična dešavanja povodom 200 godina od rođenja Dostojevskog održavaju se i u drugim zemljama sveta. U oktobru i novembru jubilarni datum je obeležen i u Argentini, Vatikanu, Španiji, Sloveniji, Francuskoj.
Portret Fjodora Mihajloviča Dostojevskog (Vasilij Grigorjevič Perov) 1872. godina - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Dva veka Fjodora Dostojevskog – večiti sabesednik svih mislećih ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala