- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Premijer Saksonije: Prekinimo sitne igre oko "Severnog toka 2"

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Premijer Saksonije Mihael Krečmer smatra da su „igre“ oko „Severnog toka 2“ neprikladne.

„Treba da razgovaramo, da zajedno radimo, da prekinemo sitne igre, na primer, oko "Severnog toka 2". To je važna, strateška investicija Nemačke“, prokomentarisao je Krečmer perspektive odnosa Berlina i Moskve ako novu vladu budu formirali socijaldemokrate, Zeleni i liberali.

On je podsetio da su dve države, i tokom „teških kriza“ u vreme hladnog rata, "stabilno" snabdevale jedna drugu, „bile bliske jedna drugoj“.
„Postoje razlike između nas, različiti interesi, velike nesuglasice, ali je najvažnije da ostane dijalog, da pokušavamo stalno da pokrećemo nove zajedničke projekte“, dodao je Krečmer.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra.
Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, čim nemački regulator završi ovu proceduru, „Gasprom“ će moći da poveća isporuke u Evropu.
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
RUSIJA
„Severni tok 2“ spreman
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala