- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poništena prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu

© Sputnik / Andreй StarostinČekić u sali za suđenje
Čekić u sali za suđenje - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Apelaciono veće Suda BiH je nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. "Armije BiH" Sakibu Mahmuljinu poništilo prvostepenu presudu kojom je osuđen na deset godina zatvora jer nije sprečio zločine koje su počinili pripadnici Odreda "El mudžahid" na području Vozuće i Zavidovića.
Kako su preneli mediji, postupak će biti prenet na drugostepeno veće na dalje odlučivanje.
U drugostepenom postupku, Tužilaštvo je tražilo višu kaznu, a odbrana je zatražila oslobađanje ili novo suđenje.
Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovečno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima, preneo je Tanjug.
Odluka Apelacionog veća Suda BiH da ukine prvostepenu presudu komandantu Trećeg korpusa tzv. "Armije BiH" Sakibu Mahmuljinu predstavlja uvredu za srpske žrtve rata koje su, s obzirom na težinu počinjenog ratnog zločina, očekivali da bude kažnjen maksimalnom kaznom zatvora, kaže predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić.
Lazić navodi da u ovoj organizaciji očekuju da će u drugostepenom postupku Sud BiH Mahmuljinu izreći maksimalnu kaznu zatvora za počinjene ratne zločine mudžahedina nad srpskim vojnicima i civilima.
On kaže da Sud BiH ovim po ko zna koji put samo potvrđuje da nije sud pravde i istine, već politički sud u funkciji Bošnjaka koja ima za cilj da prikrije razmere zločina počinjenih nad Srbima.
"Na Ozrenu još nisu pronađene izmeštene masovne srpske grobnice i licu pravde nisu privedeni neposredni izvršioci i vojni i politički naredbodavci zločina mudžahedina", istakao je Lazić u izjavi za Srnu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala