- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Neočekivana“ poruka iz Turske: Za sve su krivi Srbi

CC0 / pixabay / Istanbul
Istanbul - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Dok se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaje sa Miloradom Dodikom i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i u razgovorima izražava zabrinutost za stanje u regionu, zamenik predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja u Turskoj Numan Kurtulmuš u intervjuu za Sputnjik iznosi sasvim drugačiji stav povodom situacije u Bosni i Hercegovini.
„Pažljivo pratimo šta se dešava u BiH. Nakon raspada Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, praktično svi narodi na Balkanskom poluostrvu su dobili mogućnost da stvore svoju državu. Kao što su Srbija i Hrvatska, Bosna i Hercegovina je, bez obzira na surova ubistva, pritiske i pretnje, kao rezultat ogromne borbe – pobedila, pokazavši, pravu hrabrost bosanskog naroda, i pod rukovodstvom Alije Izetbegovića, povratio okupiranu teritoriju“, mišljenja je Kurtulmuš.
Međutim, Dejtonski sporazum je, požalio se Turčin, međunarodna zajednica nametnula Izetbegoviću i Bosancima i „blokirala mogućnost efikasnost upravljanja državom“. Kako je naveo, najveći problem je bio u tome što su odluke morale da se donose konsenzusom, objasnio je ovaj demokrata iz Turske.
Međutim, „bez obzira na tako teške uslove, BiH je imala značajan uspeh, ako se uzme u obzir u kakvom je stanju bila nakon rata“. On je video ono, što mnogi ne primećuju na Balkanu: značajan uspeh BiH u ekonomskoj sferi i drugim oblastima, „još jednom čestitavši bosanskom narodu na hrabrosti i odlučnosti u borbi za nezavisnost“.
Naravno, za trenutnu turbulenciju u regionu, on ne okrivljuje Sarajevo, već, „megalomanske srpske političare iz BiH“ koji predstavljaju pretnju za celo Balkansko poluostrvo.
„Turska se zalaže za nacionalnu celovitost BiH i neće ići na ustupke u pogledu bilo kakvih pokušaja da se nanese udar toj celovitosti“, rekao je Kurtulmuš, obećavši „podršku bosanskoj braći u osiguranju mirne i stabilne budućnosti“.
Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan na inauguraciji u Ankari - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
SRBIJA
Erdogan: Idem u Srbiju ili ću pozvati Vučića u Tursku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala