- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Minsk: Zapad raspiruje migrantsku krizu jer pokušava da kazni Rusiju

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaSotrudniki polьskoй policii i voennыe u lagerя nelegalьnыh migrantov na belorussko-polьskoй granice
Sotrudniki polьskoй policii i voennыe u lagerя nelegalьnыh migrantov na belorussko-polьskoй granice - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Raspirujući migrantski konflikt na poljsko-beloruskoj granici Zapad pokušava da kazni Rusiju, rekao je za Sputnjik ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej.
Diplomata smatra da je do krize došlo usled delovanja evropskih vlasti. Kako je istakao, „apsolutno je beskorisno tražiti crnu mačku u mračnoj sobi“.
„To su jednostavno pokušaji da se opravda svoja destruktivna, konfrontaciona politika prema Rusiji, jer ako gledamo šire u geopolitičkom kontekstu, svi postupci koje sada takozvani kolektivni Zapad preduzima protiv Belorusije usmerena su upravo na Rusiju“, rekao je Makej, istakavši da je to njegovo lično mišljenje „za koje ima prilično dobre razloge“.
Kako je istakao, kategorički ne bi želeli da dođe do bilo kakvih sukoba na njihovoj teritoriji, stoga će Belorusija preduzeti najodlučnije mere kako bi sprečila konflikt na belorusko-poljskoj granici.
Takođe je dodao da Belorusija ne vodi nikakav „hibridni rat“ sa EU – „sve što se događa na granici rezultat je nepromišljene politike EU, povezan sa uništavanjem državnosti u pojedinim zemljama i sa pozivom izbeglicama kojima su rekli da su spremni da ih prime“.
„Danas su radikalno promenili politiku, pokušavajući da na taj način kazne Belorusiju, optužujući je da vodi nekakav hibridni rat protiv EU. Kakav hibridni rat? Belorusija protiv pola milijarde stanovnika EU? Ovde se ne radi ni o kakvom ratu sa naše strane, niti može biti govora o tome“, konstatovao je šef beloruske diplomatije.
Napeta situacija na belorusko-poljskoj granici traje već četvrti dan. Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je da tokom noći nije bilo pokušaja nelegalnog prelaska granice. U Ministarstvu su dodali da Poljska ne namerava da pušta migrante na svoju teritoriju.
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
SVET
Migrantska kriza: Poljska vojska i policija u stanju borbene gotovosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala