- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mas o BiH: Nemačka neće sedeti skrštenih ruku

© Sputnik / Lola ĐorđevićHajko Mas
Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je da njegova zemlja pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini, ali je dodao da niti žele niti hoće da usmeravaju novac nemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju BiH, kao i da neće sedeti skrštenih ruku.
U intervjuu za sarajevski portal Kliks, Mas je rekao da će razmisliti o pojedinačnim merama protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje.
„U tom pogledu veoma blisko se usaglašavamo s našim partnerima, unutar EU, ali i sa Amerikancima i Britancima“, rekao je Mas.
Šef nemačke diplomatije kaže da takozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit igra ključnu ulogu, da treba da jača državne institucije na svim nivoima i da nadzire provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.
„Za to ima punu podršku Nemačke, naših partnera iz EU i velike većine članica Saveta bezbednosti UN. On ima na raspolaganju široku paletu instrumenata, u koju spadaju i ovlašćenja koja mu je dodelila međunarodna zajednica, tzv. bonska ovlašćenja" , rekao je Mas.
Na pitanje da li stoji iza izveštaja Kristijana Šmita, koji ga nije lično podneo u SB UN, a u kome je kao glavnog krivca za blokade i političke probleme u BiH okarakterisao Milorada Dodika, Mas kaže:

Ono što trenutno proživljavamo u Bosni i Hercegovini je najgora politička kriza od završetka rata u BiH 1995. i ja delim to mišljenje. Pogađa me kada čujem da se ljudi u zemlji čak ponovo plaše nasilja. Za to je prvenstveno odgovorna opasna i neodgovorna secesionistička politika vlade Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, nakon povlačenja Republike Srpske iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, sedeća odluka treba, prema svemu sudeći, da bude povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) i državnih poreskih organa, pa čak i formiranje svoje vojske, prenosi Tanjug.
Označavajući takvu politiku nacionalističkom, Mas kaže da ona otvara stare rane i ugrožava mirnu budućnost cele zemlje .
Ovakav put ne rešava nijedan jedini problem, a stvara mnogobrojne nove probleme, posebno za ljude u Republici Srpskoj. Permanentna kriza praćena institucionalnim haosom, paralizom očajnički potrebnih reformi i daljnje rastuće tenzije oteraće investitore iz zemlje, povećaće broj nezaposlenih i intenzivirati odlazak stanovništva , tvrdi Mas.
Na pitanje da li je Nemačka spremna da nezavisno od SAD ili EU uvede sankcije Miloradu Dodiku i ostalima koji podrivaju državne institucije, Mas kaže da Nemačka neće moći da skrštenih ruku prati nastavak ove, kako je naveo, neodgovorne politike.
Jer takva politika ne šteti samo ljudima u Bosni i Hercegovini. Ona unazađuje i sav napredak koji je na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma postignut tokom dugog niza godina uz ogromnu podršku međunarodne zajednice, EU i Nemačke“ , rekao je, između ostalog, Mas.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
REGION
Britanska parlamentarka o situaciji u BiH: London da odmah deluje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala