- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Katolički sveštenici će od sad moći da pričešćuju i pravoslavce

© Sputnik / Kseniя Nikolьskaя / Uđi u bazu fotografijaKatolički Božić u Kairu
Katolički Božić u Kairu - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Katoličkim sveštenicima u Svetoj zemlji dozvoljeno je da pričešćuju pravoslavce i hrišćane drugih istočnih nekatoličkih crkava, navodi se u dokumentu „Ekumenske pastirske direktive“ koju je objavila skupština biskupa katoličke crkve Svete zemlje, piše agencija „Fides“.
Dokument na arapskom jeziku „sadrži smernice, kao i obavezne odredbe o najvažnijim pitanjima duhovnog života hrišćana koji pripadaju mnogim crkvenim zajednicama, prisutnim u regionu“, precizirano je u članku.

Odredbe dokumenta, između ostalog, dozvoljavaju katoličkim sveštenicima ne samo da pričešćuju hrišćane pravoslavne ili drugih crkava, nego i da vrše obrede tajne ispovesti i jeloosvećenja ako to oni sami zatraže i „ako su adekvatno pripremljeni“. Takođe, pravoslavcima i istočnim hrišćanima dozvoljeno je da budu jedan od kumova na krštenju deteta katoličke vere ili jedan od svedoka na katoličkom venčanju.

Pravila važe na teritoriji Svete zemlje (Izrael, Palestina, Jordan i Kipar) u latinskoj, maronitskoj, melkitskoj, haldejskoj, sirijskoj, jermenskoj i koptskoj katoličkoj crkvi.
Papa u poseti Iraku - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2021
Duboka simbolika: Zašto bi odlazak pape u srce Iraka mogao da bude istorijski
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala