- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Istočni savez“ dug 960 kilometara: Objavljeno kada počinje izgradnja novog gasovoda iz Rusije u Kinu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaSnaga Sibira
Snaga Sibira - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Izgradnja gasovoda iz Rusije preko Mongolije u Kinu u dužini od 960 kilometara počinje 2024. godine, saopštila je mongolska državna agencija „Monzame“, pozivajući se na zamenika premijera zemlje Sajnbujangijna Amarsajhana.
„Trenutno je studija izvodljivosti realizovana 70 odsto. Tokom telefonskog razgovora premijera dve zemlje 9. novembra razmenjene su informacije o zajedničkoj realizaciji obostrano korisnih, velikih projekata. S tim u vezi ministri su dobili odgovarajuća uputstva“, rekao je Amarsajhan.
Precizirano je da je određena trasa gasovoda. Nakon završetka studije izvodljivosti do kraja ove godine inženjeri i tehničari će pristupiti detaljnom projektovanju, a pripremni radovi biće završeni u roku od dve godine. Radovi na izgradnji gasovoda zvanično će početi 2024. godine.
Kako je rekao vicepremijer Mongolije, čim se završi studija izvodljivosti očekuje se da će vlade tri zemlje sklopiti sporazum o regulisanju tarifa i cena.
Trenutno Mongolija pregovara sa „Gaspromom“ kako bi postala zemlja-potrošač uporedo sa izgradnjom tranzitnog gasovoda „Sojuz Vostok“ preko svoje teritorije. Mongolija planira da donese odluku nakon što pažljivo izračuna unutrašnju potrošnju prirodnog gasa.
Gasovod „Sojuz Vostok“ je nastavak ruskog cevovoda „Snaga Sibira 2“. Kako se očekuje, kapacitet ovog gasovoda kojim bi se gas preko Mongolije prebacivao do Kine bio bi 50 milijardi kubnih metara godišnje. Ruski eksperti smatraju da će veliki izvozni potencijal omogućiti „Gaspromu“ da se oslobodi konstantne vezanosti za zapadne kupce i na taj način više pažnje udeli istočnom pravcu.
Projekt „Snaga Sibira“ završen je 2020. godine, izgradnja je trajala pet godina, a vrednost projekta procenjuje se na oko 400 milijardi dolara.
Gasovod Sila Sibira - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2021
Gasprom pravi još jedan „tok“ ka istoku - „Sojuz Vostok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala