- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da li je u toku reinkarnacija fašizma u Letoniji

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaGeorgijevske lente
Georgijevske lente - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Rusija primećuje da je u Letoniji u toku reinkarnacija fašizma, napisala je na telegram-kanalu zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, komentarišući odluku letonske skupštine da zabrani upotrebu georgijevske lente u toj zemlji.

„U toj zemlji je primetna konzistentna reinkarnacija fašizma: zabrana simbola boraca protiv fašističkih zločinaca, dok se istovremeno legalizuju marševi veterana SS-jedinica“, napisala je Zaharova.

Ona je podsetila da je Georgijevska lenta - traka medalje „Za pobedu nad Nemačkom u Velikom otadžbinskom ratu“.
„Znači li to da je veterani koji žive i Letoniji sada ne smeju da nose čak ni na praznik?“, dodala je ona.
Sejm (skupština) Letonije je usvojila danas zakon koji predviđa uvođenje zabrane nošenja georgijevskih lenti tokom praznika, marševa, skupova. Kako bi ovaj zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potpiše predsednik.
Podsetimo, Crno-narandžasta lenta postala je obeležje hrabrosti, viteštva, vrline i pobede. Na istoku Ukrajine i na Krimu ona simbolizuje otpor. U ostatku Evrope je simbol pobede nad fašizmom, a u Srbiji je još i simbol jedinstva sa ruskim narodom.
Svakog 9. maja ispred spomenika Oslobodiocu u Rigi okupi se na stotine hiljada ljudi kako bi obeležili Dan pobede u Drugom svetskom ratu. Mnogi nose georgijevske lente.
U Letoniji se svake godine održavaju i marševi legionara SS-organizacije koju je Nirnberški sud proglasio zločinačkom. Tom prilikom se demonstriraju nagrade i simboli nacista. U njima učestvuju i poslanici i činovnici.
Georgijevske lente - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2021
U Lugansku razvijena najveća Gerogijevska lenta na svetu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala