- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Britanska parlamentarka o situaciji u BiH: London da odmah deluje

© AP Photo / Matt DunhamZastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 11.11.2021
Pratite nas
Poslanica britanske Konzervativne partije, ujedno i članica Britanskog parlamenta Ališa Kerns, u autorskom tekstu za londonski "Tajms" govorila je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i pozvala zvaničnike Velike Britanije da odmah deluju.
Kerns je navela kako su integritet i stabilnost BiH "narušeni", te da se ta država suočava s realnom pretnjom konflikta.
"Samo kroz dijalog, saradnju i poštovanje Bosna će uspeti. Njen delikatno izbalansirani sporazum o podeli vlasti gazi član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je dugo pozivao na raspad zemlje, a sada je najavio kako planira potpuno da povuče RS iz državnih institucija. Dodik radi na sistematskom potkopavanju instrumenata same države koji su zaštićeni ustavom - parlament, pravosuđe i oružane snage samo su neki od njih", piše Kerns, a prenosi Tanjug.
Ideje Milorada Dodika britanska parlamentarka uporedila je sa idejama Slobodana Miloševića koji je, kaže, sanjao "Veliku Srbiju".
Kerns je naglasila da je i takozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit naveo u svom izveštaju da su Dodikovi postupci jednaki secesiji i bez njenog proglašenja.
Britanska parlamentarka je u svom tekstu naglasila i da Velika Britanija konačno mora preuzeti aktivniju ulogu u BiH. Takođe je navela da bi članovi britanske vlade trebalo da otputuju u Bosnu i Hercegovinu.
"Pozivanje Šmita u službenu posetu Velikoj Britaniji poslalo bi poruku da čvrsto stojimo iza sporazuma i kredibiliteta OHR-a", navela je Kerns.
Ona smatra da bi isto tako članovi britanske vlade trebalo da otputuju u Bosnu i susedne zemlje kao što su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija kako bi demonstrirali britansku odlučnost i posvećenost Zapadnom Balkanu.
"Poseta bi trebalo da obuhvati i Srbiju, jer je ta zemlja ključni igrač u očuvanju mira", navodi se u tekstu.
Na kraju Kerns je navela da ona, kao zvaničnica Britanskog parlamenta, radi na obezbeđivanju debate u toj instituciji kako bi se poslala jasna poruka da Velika Britanija nadgleda situaciju i da je posvećena održavanju mira.
London - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2021
SRBIJA
Britanski poslanici priznali nemoć NATO i EU, pa za sve probleme na Balkanu okrivili Srbiju i Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala