- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Za mnoge stvari u kući mislimo da su večne, ali one ipak imaju rok trajanja

© Depositphotos.com / LesinaenaKuhinjske krpe
Kuhinjske krpe - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Svi imamo naviku da proveravamo rok trajanja hrane, ali zaboravljamo na određene predmete u domaćinstvu koji takođe imaj svoj rok trajanja.
Činjenica je da datume roka trajanja obično proveravamo samo za kvarljive artikle kao što su hrana, lekovi i kozmetika, ali je dobro da znamo da čak i ostali proizvodi koje koristimo imaju rok trajanja.
Pogledajte koje sve predmete u domaćinstvu treba redovno da menjate, bez obzira na to što možda deluju kao novi.

1. Papuče je potrebno menjati svakih šest meseci

Jednostavno rečeno, papuče mogu biti veoma nehigijenske. Od korišćenja u kupatilu do kuhinje, papuče s vremenom mogu postati veoma prljave. Čak i uz redovno pranje, dobro je menjati ih svakih šest meseci. A to je dobro i za vaša stopala.

2. Produžne kablove treba menjati svake dve godine

Produžni kablovi nemaju rok trajanja. Ali kako stare, njihova efikasnost opada. Dakle, ako ne možete da se setite kada ste ga kupili, vreme je da ga zamenite.
Kratki spoj ili iskrenje može dovesti do električnog požara, stoga ih je najbolje promeniti u roku od dve godine.

3. Grudnjaci izgube formu posle šest meseci do godinu dana

Ako redovno nosite jedan te isti grudnjak, nemojte očekivati da će trajati duže od godinu dana. Ako grudnjak više ne pruža potporu zbog olabavljene elastike ili su mu zgnječene korpe i kopče, vreme je za promenu.
CC0 / pixabay / Lovorov list
Lovorov list - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Lovorov list

4. Začini gube ukus i aromu posle jedne do četiri godine

Većina začina kupljenih u prodavnici ima rok trajanja na ambalaži. Ali ako se više ne vidi, ili sami pravite začine, možete slediti ovu smernicu. Iako začini zapravo nisu kvarljivi, oni gube svoje arome i svojstva.
Osušeno bilje može trajati od jedne do tri godine, a mleveni začini u prahu traju dve-tri godine. Celi začini mogu trajati i do četiri godine, ako se pravilno čuvaju.

5. Prosečan rok trajanja parfema je tri godine

Ako imate omiljenu bočicu parfema, možda nećete morati da je bacite sve dok je ne potrošite u roku od godinu dana.
Ali ako volite puno različitih parfema i imate kolekciju, većina brendova parfema tvrdi da je njihov rok trajanja tri godine.
Međutim, možete nastaviti da koristite parfem sve dok nema promene u mirisu. Parfemi nakon nekog vremena počinju da se kvare, miris može postati kiselkast, a ponekad čak i sličan pokvarenim jajima.
To je stopostotni znak da je vreme da taj parfem ipak bacite.
CC0 / Pixabay / Miran san
Miran san - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Miran san

6. Zamenite jastuk svake dve-tri godine

Redovno korišćenje jastuka dovodi do njihovog prljanja. S vremenom jastuci upijaju telesna ulja, prljavštinu, mrtve ćelije kože i grinje, kao i razne mrlje. Mogu postati utočište za bakterije i alergene.
Ne zaboravite da očistite jastuke svaka dva meseca i operite ih blagim deterdžentom na svakih šest meseci. Čak i nakon toga, u idealnom slučaju, dobro je menjati jastuke svake dve-tri godine.

7. Drvene kašike i varjače traju jednu godinu

Drvene kašike i varjače s vremenom razvijaju sitne krhotine i pukotine. Osim toga, upijaju ulje. Čak i ako ih redovno čistite, velika je verovatnoća da će u njima da se razmnožavaju bakterije.
Dobar način za proveru u kom su stanju je da ih potopite u ključalu vodu. Ako voda smrdi ili izgleda loše, vreme je za promenu. Ali nemojte čekati da dođe do toga, već ih jednom godišnje zamenite.

8. Patike za trčanje imaju kilometražu

Većina kompanija koje proizvode obuću za trčanje navodi da se patike za trčanje moraju menjati svakih 725-900 kilometara, u zavisnosti od marke.
Naravno, ako svoje patike koristite umereno ili više volite vežbanje u teretani nego trčanje po asfaltu ili zemlji, one bi mogle trajati duže.
Uopšteno, trenutak kad vam patike postanu neudobne ili uzrokuju bol u stopalu pokazatelj je da je vreme za promenu.
CC0 / Pixabay / Peškiri
Peškiri - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
Peškiri

9. Peškiri uglavnom traju tri godine

Ako peškire perete nakon svaka tri-četiri kupanja i okačite ih da se osuše, možda čak i na suncu, verovatno će dugo trajati.
Naravno, to zavisi i od kvaliteta peškira. Imajte na umu da, budući da njima brišete svoje telo, oni prilično brzo postanu nehigijenski.
Čak iako ih redovno perete, dobra ideja je menjati peškire svake tri godine.

10. Četke za kosu treba promeniti nakon šest meseci

Kada češljate kosu, mrtve ćelije i ostaci raznih proizvoda prenose se na četku za kosu. S vremenom se to nakuplja i čini četke za kosu nehigijenskim.
Istrošenost čekinja takođe joj smanjuje vek trajanja. Čišćenje kose s četke nakon svake upotrebe i pranje četke jednom nedeljno može produžiti njen rok trajanja.
Ali čak i tad, nova četka svakih šest meseci dobra je ideja, kako bi vaše teme i kosa bili u najboljem mogućem stanju.

11. Sunđere za telo treba baciti nakon mesec do dva korišćenja

Toplo, mokro i vlažno okruženje kupatila idealno je mesto za razvoj bakterija i gljivica. A sunđeri za kupanje posebno su osetljivi na njihovo gomilanje.
Stoga ne zaboravite da ih ocedite i okačite na prozračno mesto da se osuše nakon svake upotrebe, piše "Brajtsajd".
CC0 / / So
So - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2021
So

12. So traje od tri do pet godina

So se sama po sebi ne kvari. Ali so dolazi s raznim aditivima, poput joda i sredstava protiv zgrušavanja koji mogu podstaknuti gubitak ukusa i delotvornost, zbog čega dolazi do stvaranja grudvica. Stoga je dobra ideja so zameniti na svakih tri-pet godina, preneo je DDL.

13. Dečje auto-sedište treba zameniti nakon šest do 10 godina

Lako je prihvatiti ponudu prijatelja za korišćenje njihovog omiljenog dečjeg auto-sedišta za svoju novu bebu. Ali pre nego što to prihvatite, zapamtite, ni auto-sedišta nisu neuništiva - traju od šest do 10 godina.

14. Kacige traju od tri do pet godina

Većina brendiranih kaciga ima pečat s datumom isteka iznutra. Ali ako je istrošenost dovela do toga da više ne možete da vidite datum, setite se da većina kaciga traje od tri do pet godina nakon upotrebe.
Isključujući bilo kakvu štetu, naravno.
Ako se kaciga retko koristila, dobro bi bilo zameniti je nakon sedam godina. Pena iznutra i lepak nakon tog perioda počinju da se raspadaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala