Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o muralu: Da ga je policija štitila, niko ga ne bi uništio

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se policija ponašala profesionalno, kada je reč o dešvanjima u vezi sa muralom Ratku Mladiću u centru grada, čuvala red i mir, i upravo one koji su, kaže, "kukali" da nisu zaštićeni.
U tom kontekstu, poručio je da neko samo želeo da napravi cirkus i nanese štetu sopstvenoj zemlji, jer je mural, koji je na kraju uništen, mogao da bude uništen bilo kad i bez "pravljenja svetkovina od toga", uz primedbu da oni koji se bore navodno protiv ratnih zločinaca za osam ili devet godina nisu uklonili tablu sa imenom Ahifa Efendije u Novom Pazaru, kojeg je domaći sud osudio za zločine.
Na pitanje kako komentariše jučerašnja dešavanja u vezi sa muralom, te kakvu je poruku Srbija time poslala, i hoće li inicirati njegovo uklanjanje, Vučić je konstatovao da je mural uklonjen, kao i da je policija svakako čuvala javni red i mir, a da bi u suprotnom svi pitali zašto tamo nije bilo policije, da spreči eventualni sukob suprtostavljenih grupa.
"Taj mural je uništen, što demantuje sve što ste rekli, to da je policija štitila mural. Da jeste, niko ga ne bi uništio. Policija je štitila građane od međusobnih sukoba", rekao je Vučić.
Dodao je da je tamo bilo 100 prema 85 pripadnika dve grupacije, a da su zaštićeni bili upravo oni koji su kukali da nisu zaštićeni.
"Njih je trebalo štititi, a ne one druge. Da nije bilo policije, pitali biste što policija nije štitila sve njih, kad su svi znali da će obe grupe da se pojave, da će doći do fizičkog obračuna... ", primetio je Vučić.
Predsednik je poručio da policija nije ulazila u meritum, suštinu i razloge, već je štitila javni red i mir i ponašla se profesionalno.
"Nismo štitili mural ili grafit. Za razliku od onih koji govore da se bore protiv zločinaca, a nisu otišli već osam godina da unište ploču sa natpisom Aćifa Efendije, kojeg nije osudio Haški sud, nego organi Srbije, Jugoslavije... A, ta tabla osam ili devet godina stoji, zločina Aćifa Efendije, a nije im palo na pamet da to učine", rekao je Vučić.
On je dodao da posao policije da sklanja ili postavlja table, murale, već da obezbeđuje javni red i mir.
"Uvek je lako pronaći krivca, razumem da sam kriv svima za sve.. Sve mi je teže da to slušam, poput kukumavčenja fudbalskih klubova, da im država ne daje pomoć, a država im pruža sredstva. Tako mi je i sa ovim... Da policija nije bila tamo da ih zaštiti od Prelića, Kneževića i ostalih, rekli biste da smo pustili da ih biju. A, kad to nismo dozvolili, onda ste rekli da smo čuvali mural, a kada je mural uništen, valjda nije dobro što je uništen farbom, nego ste hteli nečim drugim... ", konstatovao je Vučić.
Dodao je i da je privedeno šest ili sedam osoba, od toga veći broj pripadnika navijačkih grupa, zbog posedovanja tupih predmeta, ali da to mediji nisu objavili, kao i da su protiv nekih podnete prekršajne prijave, a svi su pušteni.
Vučić je na kraju konstatovao i da je isti oni koji su tobož protiv ratnih zločina, danas objavljuju naveliko intervju "prepoštenog, predobrog i prefinog" Nasera Orića, u svim svojim medijima, koji kaže da su hteli da me ubiju neki iz Srbije u Srebrenici.
"Znači, Naser Orić je dobar za intervuje, validan kao politički svedok, neko ko će da tvrdi ko je pokušao da me ubije, ali Srbima treba što je moguće snažnije zabiti glogov kolac u srce, na svaki način i po svaku cenu. Toliko o medijskim dvostrukim standardima, a političkim dvostrukim aršinima neću ni da govorim", zaključio je Vučić.
Mural Ratku Mladiću - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SRBIJA
Vraćaju mural: Lik Ratka Mladića ponovo u Njegoševoj ulici /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala