- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina zapretila oštrim odgovorom ukoliko se migranti približe njihovoj granici

© Sputnik / Viktor ToločkoMigranti na poljsko-beloruskoj granici
Migranti na poljsko-beloruskoj granici  - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski izjavio je da će u slučaju scenarija „veštačkog“ kretanja migranata ka granici njegove zemlje reakcija snaga bezbednosti biti oštra.
„Ne isključujemo mogućnost takvog scenarija i na ukrajinskoj granici, stoga će odgovor i reakcija ukrajinskih organa za održavanje javnog reda i mira biti prilično gruba i jasna“, upozorio je Monastirski.
Istovremeno je saopštio da će Ukrajina udvostručiti broj graničara na državnoj granici zbog opasnosti od nelegalne migracije iz Belorusije.
„Takođe će biti angažovane ozbiljne rezerve Nacionalne garde i Nacionalne policije koje će se nalaziti u blizini granice, tamo će biti raspoređene... Takođe će biti aktivne mobilne grupe koje će se kretati duž granice u cilju otkrivanja nezakonitog prelaženja granice“, saopštio je ministar.
Kako je dodao, u najskorije vreme će u pograničnim regionima sa Belorusijom biti angažovane jedinice teritorijalne odbrane radi izvođenja vežbi u slučaju ulaska nelegalnih migranata na teritoriju Ukrajine.
Prema rečima zamenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Evgenija Enjina, migrantska kriza može da eskalira u svakom trenutku.
„Našu granicu će obezbeđivati oko 8.500 vojnika. Prvenstveno se radi o državnoj pograničnoj službi, pripadnicima Nacionalne garde, Nacionalne policije“, rekao je Enjin za televiziju „Ukrajina 24“.
Kako je dodao, prema podacima ukrajinskih obaveštajnih službi u Belorusiji se nalazi oko 5.000 migranata iz zemalja Bliskog istoka.
Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.
Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.
Situacija na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SVET
Stižu migranti na granicu Belorusije i Poljske, Merkelova traži od Putina da utiče na Lukašenka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala