- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sud odlučio da Kongres može da istražuje evidencije Bele kuće, Tramp najavio žalbu

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteKapitol hil
Kapitol hil - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Komitet Predstavničkog doma SAD, koji istražuje smrtonosne januarske nerede na Kapitolu, može da pristupi evidenciji Bele kuće bivšeg predsednika Donalda Trampa, odlučio je savezni sud.
Američki sud okruga Kolumbija odbacio je juče argument Trampovih advokata da bi informacije o telefonskim evidencijama, dnevnicima poseta i drugim dokumentima Bele kuće trebalo uskratiti istražnom komitetu, prenosi Rojters.
„Iako su sveobuhvatni, ovi zahtevi, kao i svaki od drugih zahteva koje je uputio Komitet, ne prelaze njegova zakonodavna ovlašćenja“, saopštio je sud u svojoj odluci.
Tramp je tvrdio da se materijali koje je tražio komitet Predstavničkog doma odnose na pravnu doktrinu poznatu kao „izvršna privilegija“ koja štiti poverljivost nekih komunikacija Bele kuće.
Zatražio je zabranu kojom se Nacionalni arhiv, savezna agencija koja čuva evidenciju Bele kuće, blokira u postupanju po zahtevu komiteta za stotinama stranica dokumenata.
Bivši predsednik Tramp je u obaveštenju sudu najavio da će se žaliti na odluku.
Tramp je održao zapaljivi govor pre napada na Kapitol 6. januara, ponavljajući svoje tvrdnje da su izbori u novembru 2020. pokradeni široko rasprostranjenim nepravilnostima u glasanju, i pozvao svoje pristalice da odu pred Kongres.
Demonstranti su upali na Kapitol u neuspešnom pokušaju da spreče Kongres da zvanično potvrdi izbornu pobedu Džozefa Bajdena, koji je preuzeo dužnost američkog predsednika 20. januara, a oko 700 ljudi trenutno se suočava sa krivičnim prijavama zbog ovih nereda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala