- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sud EU odbacio žalbu Gugla povodom kazne od 2,4 milijarde evra

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo kompanije "Gugl"
Logo kompanije Gugl - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Najviši sud Evropske unije odbacio je danas žalbu kompanije Gugl i potvrdio kaznu od 2,4 milijarde evra (2,8 milijardi dolara), koju su evropski regulatori izrekli američkom tehnološkom divu 2017. godine.
Komisija za zaštitu konkurencije 27-člane Evropske unije je kaznila Gugl zbog nepravednog favorizovanja sopstvenih servisa za kupovinu u odnosu na konkurente, prenosi AP.
Istraga komisije je otkrila da je Gugl nepravedno usmeravao onlajn posetioce na svoj servis za poređenje kupovine, Gugl šoping, na štetu rivala.
Regulatori EU zahtevali su od Gugla da promeni način na koji nudi rezultate pretrage u Evropi.
Opšti sud Evropskog suda pravde presudio je da „najvećim delom odbacuje“ Guglovu žalbu na tu antimonopolsku kaznu i da potvrđuje kaznu, preneo je Tanjug.
„Opšti sud stoga presuđuje da, u stvarnosti, Gugl favorizuje sopstveni servis za kupovine u odnosu na konkurentske servise", navodi se u saopštenju suda.
Iz Gugla kažu da su 2017. izmenili tu praksu kako bi se uskladili sa odlukom Evropske komisije.
„Naš pristup uspešno funkcioniše više od tri godine, generišući milijarde klikova za više od 700 servisa za poređenje cena za kupovine“, saopštio je Gugl.
Ova kazna je bila jedna u okviru napora evropskih regulatora da suzbiju uticaj američkog internet giganta na kontinentu. Nakon nje usledile su još dve antimonopolske kazne koje je komisija izrekla Guglu, u ukupnom iznosu od 8,25 milijardi evra (9,5 milijardi dolara), na koje je kompanija takođe uložila žalbe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala