Slobodna zona: Nagrade za Profesora Bahmana i Između dve zore

© Olivera InđićZatvaranje 17. izdanja festivala Slobodna zona
Zatvaranje 17. izdanja festivala Slobodna zona - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Sedamnaesti filmski festival Slobodna zona zatvoren je sinoć u Domu omladine Beograda dodelom festivalskih priznanja. Za najbolje filmove proglašeni su „Profesor Bahman i njegovi časovi“ u međunarodnoj, odnosno „Između dve zore“ u regionalnoj selekciji.
„Profesor Bahman i njegovi časovi“ nemačke rediteljke Marije Špet je, kako je obrazložio žiri, ostvarenje koje, prateći godinu dana u jednom nemačkom razredu, postavlja bitna pitanja današnje Evrope, od migracija i multikulturalnosti, preko socijalne pravednosti obrazovnih politika, sve do ideje školske nastave.
Žiri ove selekcije činili su Nebojša Slijepčević, Miroljub Stojanović i Jurica Pavičić.
„Zdravo Beograde, žao mi je što nisam tu sa vama, ali se veoma radujem ovoj nagradi, pogotovo na festivalu koji je posvećen ljudskim pravima. Želela bih da zahvalim na poverenju svim ljudima koji su učestvovali u i radili na ovom filmu: Gospodinu Bahmanu, jer svojim učenicima predaje mnogo više od onoga što stoji u bilo kom nastavnom planu i zato što je od učionice za njih stvorio dom”, navela je u video poruci Marija Špet, čiji je film nominovan i za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji dokumentarni film.
Specijalno priznanje za ovu selekciju pripalo je Izraelki Vanesi Lapi za film „Šper ide u Holivud“, koji kroz formu arhivskog dokumentarca propituje način na koji ljudi fabrikuju i recikliraju vlastite biografije.
Žiri regionalne selekcije „Horizonti Balkana“ ove godine činili su Hana Selimović, Dušan Kasalica i Aliriza Arenliu, a odlučili su da nagradu za najbolji angažovani film dodele turskom reditelju Selmanu Nadžaru za film „Između dve zore“.
Specijalno priznanje u ovoj selekciji pripalo je filmu „Čekaj me“ hrvatskog glumca i reditelja Damira Markovine, dok je nagrada „Human rights“ otišla u ruke hrvatske rediteljke Tihe Gudac, autorke filma „Žica“.
U selekciji 14+ nagrađen je film „Ja nikada ne plačem“ poljskog reditelja Pjotra Domalevskog, dok je u selekciji 8+ nagrada pripala filmu „Ja sam Greta“ švedskog reditelja Nejtana Grosmana.
Domaći film „Duga resa“, autorski projekat Grupe Škart, osvojio je nagradu publike, nakon više nego uspešne premijere u okviru ovogodišnje Slobodne zone.
Nakon dodele nagrada, publici u Domu omladine prikazan je film „Spenser“ Pabla Laraina. Kao i na otvaranju, tako je i završno veče obeležila istovremena projekcija filma u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Slobodna zona na bis

Kao i prethodnih godina odabrani festivalski favoriti tokom 10. novembra biće još jednom prikazani u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Sa početkom u 17 časova biće prikazan film „Balada o beloj kravi”, u 19 časova na programu je film „Spenser”, dok će od 21 čas biti prikazano ostvarenje „Najgora osoba na svetu”.
Nakon toga, najveći deo festivalskog programa biće dostupan širom zemlje od 10. do 20. novembra i filmofilima širom Srbije putem onlajn platforme KinoKauch.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala