- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska doktorka objašnjava: Zašto sveže ceđeni sokovi nisu u potpunosti zdravi

© Depositphotos.com / ls992007Sok od nara
Sok od nara - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Sveže ceđeni sokovi imaju reputaciju veoma korisnih i zdravih sokova. Zašto to nije baš potpuno tačno otkriva za Sputnjik direktorka Nutricionističkog centra Ana Melehina.
Kada cedimo neko povrće ili voće ne prelaze svi vitamini i druge korisne supstance u sok. Mnogo je zdravije i korisnije jesti voće i povrće, uverena je doktorka.
Prema njenim rečima, ljudi koji su privrženi zdravom načinu života, a koji se odriču voća i povrća u korist sokova, ne unose dovoljan broj korisnih vlakana koja utiču na dobro varenje.

„Jedna od najvrednijih stvari u povrću i voću su hranljiva vlakna. Prilikom ceđenja soka mi ih bacamo. Zatim, pijemo vodu sa razblaženim vitaminima, mineralima i fruktozom. Ako želite voće i povrće u tečnom stanju, ali koje će biti korisno za Vaš organizam, onda preporučujem da pijete smutije, a ne sokove“, rekla je doktorka.

Međutim, nutricionistkinja savetuje da u slučaju da neko voli sveže ceđene sokove od voća i povrća, onda ne bi trebalo da se ograniči jednom vrstom soka.
„Preporučila bih da se ne pije samo sok od jedne vrste voća ili povrća, već razne varijante. Na primer, danas možete piti sok od šargarepe, za tri dana sok od narandže, a za pet dana sok od paradajza. Međutim, upotreba sveže ceđenih sokova ne bi trebalo da bude ritual, jer oni ne mogu da zamene voće i povrće u ishrani“, zaključila je doktorka.
Pahuljice - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
RUSIJA
Ruski lekari savetuju: Izbacite „instant“ kaše, musli i smuti za doručak — oni su najštetniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala