- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Privedeni službenici UN u Adis Abebi

© REUTERS / BAZ RATNERVojnici se voze na kamionu u blizini grada Adigrat, u regija Tigraj, Etiopija.
Vojnici se voze na kamionu u blizini grada Adigrat, u regija Tigraj, Etiopija. - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Najmanje 16 lokalnih službenika Ujedinjenih nacija (UN) privedeno je u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, saopštile su UN.
Portparol vlade Etiopije tvrdi da su službenici UN pritvoreni zbog "učešća u teroru" tokom vanrednog stanja uvedenog zbog eskalacije ratnog sukoba u zemlji.
Svi privedeni službenici UN su iz pobunjenog regiona Tigraj, rekao je jedan humanitarni radnik izveštaču AP pod uslovom da ostane anoniman iz straha od odmazde.
Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da Ujedinjenim nacijama nije dato obrazloženje za pritvaranje, ali meštani Tigraja i neki advokati tvrde da se u Adis Abebi otkako je proglašeno vanredno stanje masovno pritvaraju ljudi na osnovu etničke pripadnosti.
"Oni su zatočeni u državnim ustanovama protiv svoje volje", rekao je portparol UN Stefan Dižarik novinarima i dodao da je bilo pritvaranja i u proteklih nekoliko dana tokom posete Etiopiji šefa humanitarne službe UN.
Dižarik je potvrdio da je privedeno još šest članova misije UN a potom pušteno, a priveden je i jedan broj saradnika.
UN su zatražile od etiopskog ministarstva spoljnih poslova njihovo trenutno oslobađanje.
Portparol vlade u Adis Abebi Legeše Tulu u poruci agenciji AP navodi je da je do pritvora došlo "zbog njihovog nezakonitog učešća u terorističkom činu", bez detaljinih informacija uz napomenu da hapšenje nema veze "sa njihovim poslom", preneo je Tanjug.
Etiopska vojska potvrdila da je izvela vazdušni napad na Tigraj, 51 mrtav
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala