- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Povećane isporuke iz Rusije: Cena gasa u Evropi pala ispod 800 dolara

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaObjekti gasovoda "Jamal - Evropa"
Objekti gasovoda Jamal - Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Cena gasa u Evropi na otvaranju trgovanja pala je za više od osam odsto – ispod 800 dolara za hiljadu kubnih metara usled povećanja isporuka iz Rusije, pokazuju podaci sa berze „ICE Fjučers“.
Vrednost decembarskih fjučersa gasa prema holandskom TTF indeksu, najlikvidnijem evropskom čvorištu, na otvaranju trgovanja iznosila je 791,6 dolara za hiljadu kubnih metara. Ubrzo je blago porasla – na 793,2 dolara, što je za 8,4 odsto ispod procenjene cene prethodnog dana trgovanja.
Inače, pumpanje gasa kroz gasovod „Jamal-Evropa“ je ranije jutros povećano za skoro četvrtinu u odnosu na jučerašnje pokazatelje.
Pored toga, prema podacima na sajtu „Operator GTS Ukrajine“, „Gasprom“ je podneo zahteve za maksimalni obim tranzita gasa kroz Ukrajinu po ugovoru u iznosu od 109,3 miliona kubnih metara dnevno.
Poslednjih meseci cene fjučersa za gas u Evropi su se više nego udvostručile. U avgustu je cena jedva prelazila 500 dolara, dok je 6. oktobra dostigla istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.
Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
RUSIJA
Putin naložio „Gaspromu“: Povećajte isporuke gasa Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala