- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Prvi pad Željkovog Partizana!

© Foto : ABA liga / KK Partizan / Dragana StjepanovićŽeljko Obradović i Rade Zagorac
Željko Obradović i Rade Zagorac - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Košarkaši Partizana su doživeli prvi poraz u sezoni, odnosno od momenta kada se Željko Obradović vratio na klupu crno-belih i to na gostovanju Andori u okviru Evrokupa rezultatom 61:60.
Partizan je loše startovao duel, odigrao je zatim odličnu drugu četvrtinu i činilo se da je time obezbedio sebi miran nastavak.
Ipak, uloge su se promenile u drugom poluvremenu, Andora je pronašla ritam, Partizan je svoj izgubio i nije uspeo da to učini do kraja duela.
Crno-beli su igrali bez kapitena Radeta Zagorca koji nije ulazio u igru, a meč je na klupi presedeo i Gregor Glas.
Najefikasniji u timu Željka Obradovića bio je Kevin Panter sa 13 poena, Zek Ledej je dodao 12 uz deset skokova, a vredi istaći da su Rodions Kuruc i Jam Madar imali smanjenu minutažu, ukupno nešto više od 16 minuta.
Na drugoj strani fantastičan je bio centar Viktor Arteaga sa 15 poena, Kodi Miler-Mekintajer, bivši igrač crno-belih ubacio je 11 poena i imao deset skokova, dok su Oriol Oauli i David Jelinek upisali po deset.
Solidno je Partizan otvorio duel, imao je prednost od 8:4, ali je rival uspeo da preokrene i povede sa 16:11, a crno-beli su ubacili još jedan poen za kraj prve deonice, iako je Dalas Mur imao priliku da ubaci trojku.
Partizan je promašio svih pet šuteva sa distance u uvodnih deset minuta, a poenterski je najraspoloženiji bio Jam Madar sa šest poena.
Obradovićev tim je presingom otvorio drugu deonicu, važan šraf u tome je bio Nemanja Dangubić koji je pritiskao prenos lopte, ali su Aleksa Avramović i Mur imali loša rešenja u organizaciji napada.
Ipak, odlična odbrana je dala impuls za bolji napad, Partizan je serijom 10:0 preokrenuo stanje na semaforu i stigao do prve osetnije prednosti u utakmici.
Vredi istaći da je protagonizam u tim momentima preuzeo Zek Ledej ubacivši dve trojke uz važnu ukradenu loptu i to potencijalnom reprezentativcu Srbije Mariju Nakiću, a odlične ideje u organizaciji akcija imao je Avramović.
Od tog momenta Partizan je preuzeo kontrolu, odbrana je zatvorila sve prilaze košu, a kontranapadi su bili kreativni, ali razlika nije narasla na dvocifrenu pa je na kraju poluvremena rezultat iznosio 32:24 za Partizan.
„Stvar je da moramo da ubacimo nešto spolja“, rekao je trener Obradović na poluvremenu, s obzirom na to da su crno-beli ostali na dve Ledejeve trojke iz 12 pokušaja.
U četvrtom minutu treće deonice bivši igrač crno-belih Kodi Miler-Mekintajer je ukrao loptu Dangubiću i zakucao u kontranapadu, što je Obradović morao da saseče minutom odmora jer je ekipa Andore stigla na samo dva poena razlike, serijom 8:2.
Obradovićeva uputstva nisu urodila plodom, sjajnom akcijom koja je završena zakucavanjem Andora je izjednačila, a šutom Jelineka i povela, zaličivši na crno-bele iz druge deonice pošto su se uloge potpuno promenile.
Od odbrane Partizana nije ostalo ništa, samim tim ni napad nije funkcionisao, teške šuteve su uzimali i Mur i Uroš Trifunović i Madar, ali je Andora stigla do dvocifrene prednosti, s obzirom na to da su crno-beli za deset minuta ubacili samo osam poena.
Taman što se mislilo da Partizan stiže na svoj kolosek Miler-Mekintajer je ubacio trojku, ali su zatim Trifunović i Balša Koprivica upisali četiri brza poena, što je potvrdio Ledej novim dalekometnim šutom.
Nažalost Partizana, centar Viktor Arteaga je bio veoma inspirisan, dominirao je pod obručem crno-belih, a potpuni haos na terenu i loše odbrane iskoristio je Panter sa dva odlična ulaza direktno na koš, za razliku od svega dva poena.
Panter se javio i posle minuta odmora, ubacio je trojku za vođstvo Partizana, ali je usledila rezultatska klackalica sa kojom se ušlo u poslednja tri minuta utakmice.
U poslednjih desetak sekundi meča ušlo se sa 61:58 za Andoru, Obradović je tražio minut odmora i kreirao akciju za Pantera koji je žestoko fauliran zbog čega je srpski trener tražio proveru sudijske odluke, ali ipak nije dosuđen nesportski prekršaj.
Panter je smanjio na poen razlike, usledio je prekršaj Trifunovića, ali sledeći nije uspeo da napravi na vreme, Jelinek je bežao po terenu pa je na kraju faul dosuđen Avramoviću.
Jelinek je promašio i drugo, Avramović je dobio loptu, nije bio odlučan, ali je krenuo ka centru terena i odatle poslao dug šut koji nije bio precizan.
Nezgodan momenat za poraz Partizana, s obzirom na to da u nedelju igraju večiti derbi protiv Crvene zvezde u ABA ligi.
Košarkaši Crvene zvezde protiv Splita - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SPORT
Dvoboj Zvezde i Partizana bez crno-belih navijača
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala