- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka: Lukašenko razvija opasnu eskalaciju na granici EU

© AFP 2023 / FABRICE COFFRININemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavlja da razvija opasnu eskalaciju na granici sa Evropskom unijom iz koje nema izlaza, izjavio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.
„Slike i utisci koje dobijamo sa beloruskog pograničnog područja su strašni. Gospodin Lukašenko nastavlja da razvija opasnu spiralu eskalacije iz koje za njega nema izlaza. On nemilosrdno koristi ljude koji traže azil kao taoce. Svesno vrši pritisak na celu Evropsku uniju i pojedine zemlje-članice EU, kao što su Poljska i Litvanija, i na taj način svesno rizikuje živote pogođenih, koji za njega nisu ništa drugo do figure u njegovoj igri za vlast“, rekao je Mas.
Prema njegovim rečima, „Evropska unija ne može se ucenjivati“. Mere koje su preduzete u Evropskoj uniji protiv „izdajničkog i nehumanog ponašanja gospodina Lukašenka i njegovih saveznika” u poslednjih nekoliko meseci već su „jasno stavile do znanja” da će EU slediti ovaj put „zajedno, dosledno i iz sve snage“, istakao je Mas.
Istovremeno, Mas je naglasio da Evropska unija ne namerava da ostavi izbeglice u nevolji, a „razne humanitarne organizacije spremne su da pomognu – i u Belorusiji i u Poljskoj”.
Mas nije isključio mogućnost proširenja i pooštravanja evropskih sankcija protiv beloruskih vlasti.
„Uvešćemo sankcije svima onima koji učestvuju u ciljanom prevozu migranata. Lukašenko mora da shvati da njegov plan neće uspeti. To ne isključuje mogućnost da će se sankcije kasnije proširiti i na druge oblasti ekonomije“, istakao je on.
Kako je naveo, Evropska unija je spremna da izvuče „jasne zaključke” u vezi sa zemljama i avio-kompanijama koje su uključene u transport ilegalnih imigranata u Belorusiju.
„Niko ne može nekažnjeno da učestvuje u nehumanim Lukašenkovim aktivnostima. Ovu poruku prenosimo zemljama porekla (ilegalnih migranata) i tranzitnim zemljama, kao i avio-kompanijama uz pomoć koji se ljudi prevoze u Belorusiju“, dodao je nemački ministar.
Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici. Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala