- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nove pretnje strateškoj stabilnosti u oblasti kontrole naoružanja

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
U oblasti kontrole naoružanja pojavljuju se novi izazovi i pretnje koje podrivaju stratešku stabilnost, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Razgovaraćemo o stanju stvari u oblasti neširenja, razoružanja i kontrole naoružanja. Situaciju u ovoj oblasti karakterišu rastuće tenzije, nepredvidivost, zaoštravanje starih i pojava novih izazova. Nastavlja se razaranje postojeće međunarodne arhitekture kontrole naoružanja jačanjem vojno-političkih faktora koji podrivaju globalnu stratešku stabilnost“, rekao je Lavrov pred sastanak kolegijuma ruskog i beloruskog ministarstva spoljnih poslova.

Koordinacija omogućila zaustavljanje pritiska Zapada

Zajednička spoljnopolitička koordinacija Rusije i Belorusije omogućila je da se zaustave pokušaji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da izvrše pritisak u međunarodnim organizacijama, rekao je Lavrov na sastanku kolegijuma ministarstava.
Ministar je napomenuo da će na zasedanju kolegijuma strane sumirati rezultate sprovođenja dosadašnjeg programa koordinisanih dejstava u oblasti spoljne politike država-potpisnica Ugovora o formiranju Savezne države za 2020-2021. godinu.
„Polazimo od toga sa našim beloruskim prijateljima da je zajednički rad na osnovu ovog osnovnog dokumenta omogućio da se efikasno zaustave pokušaji takozvanog kolektivnog Zapada da izvrši pritisak na naše zemlje. Saradnja na suzbijanju antibeloruske kampanje koju su pokrenuli Vašington i njegovi evropski saveznici u međunarodnim organizacijama, uključujući UN, OEBS, Savet Evrope, Savet Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (IKAO), razvila se prilično efikasno“, istakao je ruski ministar.
„Blisko smo koordinisali naše pristupe. U bliskom kontaktu sa saveznicima i istomišljenicima sprečili smo pokušaje iskorišćavanja ovih multilateralnih platformi na štetu interesa naše dve države“, naglasio je Lavrov.

Poverenje u oblasti raketnog naoružanja

Ruski ministar je dodao da se Moskva i Minsk zalažu za povećanje nivoa poverenja u oblasti raketnog naoružanja.
„Moskva i Minsk se zalažu za vraćanje poverenja i konstruktivnog dijaloga u evroatlantskom regionu kako bi se sprečila trka u naoružanju i povećavanje vojne aktivnosti na štetu dugoročnih bezbednosnih interesa svih zemalja koje se nalaze u ovom regionu“, naveo je Lavrov. rekao.
On je dodao da će se na sastanku razmatrati i situacija nastala oko Sporazuma o otvorenom nebu nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država.
U sredu se u Moskvi održava godišnji zajednički sastanak kolegijuma Ministarstva spoljnih poslova Rusije i Belorusije. Njime će predsedavati ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov i Vladimir Makej.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala