- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Moskva i Minsk osuđuju politizaciju zaštite ljudskih prava UN

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Moskva i Minsk se zalažu za depolitizaciju zaštite ljudskih prava UN, kao i iskorenjivanje nemoralne prakse iznošenja neosnovanih optužbi na račun određenih zemalja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku kolegijuma ministarstava spoljnih poslova Ruske Federacije i Belorusije.
Šef ruske diplomatije je napomenuo da će strane ispitati saradnju na međunarodnim platformama za pitanja ljudskih prava uz usredsređivanje na nedopustivost mešanja u unutrašnje stvari suverenih država i politizacije tog problema.
Visoko ocenjujemo koordinaciju sa beloruskim kolegama po tom pitanju, uključujući u UN i OEBS-u, naveo je ministar.
„Osuđujemo štancovanje politizovanih rezolucija zemalja koje nemaju nikave veze sa stvarnom brigom o primeni univerzalnih normi u oblasti ljudskih prava“, istakao je Lavrov.
S tim u vezi, ocenio je da „takvi postupci podrivaju poverenje prema Svetskoj organizaciji i ozbiljno štete njenoj dimenziji zaštite ljudskih prava“.
„Takođe smo uvereni da zloupotreba mehanizama za ljudska prava OEBS-a i Saveta Evrope umanjuje efikasnost ovih opšteevropskih struktura, otežava otkrivanje njihovog ujedinjujućeg potencijala“, istakao je ministar.

O sankcijama Zapada

Lavrov se osvrnuo i na pitanje zapadnih sankcija.
„Smatramo da te sankcije mogu da se primene samo kao krajnja mera, isključivo odlukom Saveta bezbednosti UN radi suprotstavljanja pretnjama međunarodnom svetu i bezbednosti. S tim u vezi, neprihvatljive su situacije kada se unilateralne prinudne mere, koje protivreče međunarodnom pravu, aktiviraju u cilju vršenja pritiska na vlade koje Zapadu nisu po volji“, skrenuo je pažnju šef ruske diplomatije.
Prema njegovim rečima, na dnevnom redu su bili i zajednički napori Rusije i Belorusije na intenziviranju saradnje UN sa ODKB i Zajednicom nezavisnih država (ZND).
„Jednoglasno usvajanje odgovarajućih rezolucija tokom 75. zasedanja Generalne skupštine UN, koje je omogućeno zahvaljujući koordinisanom radu zemalja ODKB i ZND, još jednom je potvrdilo visok autoritet ta dva regionalna udruženja na međunarodnoj sceni“, smatra Lavrov.
Beloruski prijatelji i ja slažemo se da ODKB ima značajan potencijal u oblasti očuvanja mira i da je stoga sposoban da doprinese zajedničkim naporima za održavanje mira i bezbednosti uz centralnu koordinacionu ulogu UN, konstatovao je diplomata.

O politici obuzdavanja Rusije i Belorusije

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka kolegijuma istakao da Rusija i Belorusija imaju ozbiljne razloge da veruju da politika obuzdavanja tih dveju zemalja koju sprovodi NATO odražava dugoročnu strategiju Alijanse.
„Imamo ozbiljne osnove da verujemo da nastavak politike takozvanog obuzdavanja naših zemalja, praktična delovanja NATO-a na približavanju vojne infrastrukture granicama Savezne države odražavaju dugoročnu strategiju tog vojno-političkog bloka. Imamo zajedničke stavove koje su naši predsednici više puta iznosili u pogledu toga kako ćemo reagovati na takve apsolutno neprijateljske postupke koji krše sve prethodne dogovore“, naglasio je ruski ministar.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Lavrov poručio Zapadu: Neće vam to proći
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala