- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Situacija na belorusko-poljskoj granici krajnje napeta

© AP Photo / Leonid ShcheglovBeloruski vojnici stražare pored migranata koji su se okupili na belorusko-poljskoj granici
Beloruski vojnici stražare pored migranata koji su se okupili na belorusko-poljskoj granici  - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Moskva je duboko zabrinuta zbog rastuće napetosti na belorusko-poljskoj granici i podseća Evropu na njene deklarisane vrednosti prema izbeglicama.
„Situacija je i dalje izuzetno napeta. Štaviše, napetost raste. Zaista smo duboko zabrinuti (zbog migrantske krize)“, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je dodao da u Moskvi shvataju svu složenost situacije, „ali smatramo da je to de fakto problem sa ljudima – nekoliko hiljada izbeglica koje ne žele da ostanu u Belorusiji, koje traže azil u evropskim zemljama“.
On je ukazao na činjenicu da ove izbeglice „čak ne žele ni da ostanu u Poljskoj, već žele da pređu na teritoriju prostora EU“.
„Sećamo se presedana iz bliske prošlosti, kada su Evropljani govorili o vrednostima koje se tiču zaštite takvih ljudi, izbeglica – obezbeđivanje njihovih interesa i bezbednosti, polazeći od humanitarnih razloga“, naglasio je Peskov.
On je dodao da Kremlj za sada ne vidi rizike za Rusiju u vezi sa situacijom na spoljnoj granici Belorusije.
„U ovom trenutku nema nikakvih rizika, sarađujemo, naravno, preduzimaju se neophodne mere. Ali još jednom izjavljujem da beloruske migracione vlasti zauzimaju veoma odgovoran stav u vezi sa tim“, objasnio je on odgovarajući na pitanje kakvi su rizici i pretnje za Rusiju u vezi sa migrantskom krizom na belorusko-poljskoj granici.
On nije odgovorio na pitanje da li Rusija planira pojačavanje vojnih snaga u vezi sa nastalom situacijom.
„Sa povećanom pažnjom pratimo šta se tamo dešava“, rekao je Peskov.

O zatvaranju poljsko-beloruske granice

Peskov je moguću odluku poljskih vlasti da zatvore belorusko-poljsku granicu zbog migracione krize nazvao „pokušajem gušenja Belorusije“.
„Takve odluke, naravno, samo će komplikovati situaciju. To nije ništa drugo do dalji pokušaji da se faktički uguši Belorusija“, istakao je portparol.
Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.
Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala