- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ispovest migranata sa granice: Cilj su nam Nemačka, Francuska i Britanija

© AP Photo / Leonid Shcheglov/BelTAKamp ilegalnih migranata na belorusko-poljskoj granici
Kamp ilegalnih migranata na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Izbeglice koje se nalaze u napetoj zoni na granici Belorusije i Poljske, a kojima Poljska ne dozvoljava ulazak, imaju različite životne priče, ali svi tvrde da im je trenutni cilj da se domognu neke od naprednijih zemalja EU – Nemačke, Francuske i Britanije, kako bi pronašli bolju priliku za egzistenciju.
Većina izbeglica na granici su irački državljani, po nacionalnosti Kurdi. Mnogi od njih imaju fakultetske diplome koje im nisu pomogle da se zaposle u domovini.
„Tri godine posle fakulteta nisam mogao da nađem posao kod kuće“, kaže jedna ljudi iz kampa na granici Belorusije i Poljske o motivima zašto je tu.
Oni navode da u Poljskoj nemaju nameru da se zadržavaju jer smatraju da nije ništa bolja od Iraka.
„Završio sam fakultet pre tri godine, diplomirao poslovnu administraciju. Nikad nisam našao posao. Šta da kažem, nema mogućnosti ne samo da radim, već ni da živimo dostojanstveno, čak ni gasa nema. Idem u Veliku Britaniju. Poljska ne propušta, iako samo želim da pređem ovu zemlju koja nije ništa bolja od Iraka“, kaže mladić iz izbegličkog kampa.
Na granici ispred žičane ograde je i veliki broj žena i dece.
Još jedan od muškaraca se nada brzom rešenju problema. Priznaje da njegova porodica, koja ima nekoliko male dece, veoma teško podnosi hladnoću. On je zahtevao od novinara da ispričaju o situaciji sa kojom su se suočili u Evropi.
Na belorusko-poljskoj granici situacija je i danas napeta. Migranti su se poređali duž bodljikave žice na granici sa Poljskom i viču „otvorite!“
Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom.
Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.
Situacija na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SVET
Stižu migranti na granicu Belorusije i Poljske, Merkelova traži od Putina da utiče na Lukašenka
Poljska policija na granici sa Belorusijom - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
SVET
Beloruski graničari: Poljska policija pretukla četiri migranta /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala