- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta je Merkelova zamolila Putina

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaNemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Rusije Vladimir Putin
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel o situaciji sa migrantima na belorusko-poljskoj granici, saopštila je pres-služba Kremlja. Nemačka strana navodi da je Merkelova zamolila Putina da utiče na Minsk.
„Kancelarka je danas pozvala Putina u vezi sa situacijom na belorusko-poljskoj grancii. Ona je istakla da je instrumentalizacija migranata koju sprovodi beloruski režim nehumana i neprihvatljiva i zamolila predsednika Putina da utiče na to“, napisao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert na Tviter nalogu.
Sa svoje strane, ruski lider je tokom razgovora apelovao na zemlje EU na ostvare direktne kontakte sa Minskom u cilju rešavanja problema na granici.
„Detaljno je razmotrena situacija sa migrantima na granicama Belorusije sa zemljama EU. Izražena je zabrinutost zbog humanitarnih posledica migrantske krize. Putin i Merkelova su se dogovorili na nastave razgovor na tu temu“, navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.
Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike krenula ka belorusko-poljskoj granici. Uveče je Služba saopštila da je situacija sa migrantima na granici i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući mnogo žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na graničnoj liniji. Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su pokušavali da prođu kroz postavljenu bodljikavu žicu koja služi kao prepreka.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće obuzdavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala