- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iniciran impičment: Kako je 15-časovni govor čileanskog poslanika možda koštao predsednika funkcije

© AP Photo / Esteban FelixPredsednik Čilea Sebastijan Pinjera
Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Čileanski poslanik Haime Naranho govorio je gotovo 15 sati bez prekida na sednici parlamenta o opozivu predsednika zemlje Sebastijana Pinjere, kako bi „kupio“ vreme kolegi koji je zakasnio, a čiji je glas trebalo da bude odlučujući za impičment, piše Rojters.
Naranho je uoči sednice izjavio za lokalnu radio-stanicu „BioBio“ da je pripremio 1.300 stranica teksta.

Poslanik je pročitao izveštaj od 1.300 stranica od korice do korice, a za sve to vreme, poslanici su samo dva puta otišli na pauzu od 15 i 20 minuta.

Prema navodima agencije, poslanika je tokom govora dva puta pregledao lekar.
Pošto je zvaničnik uspeo da „kupi“ vreme, njegov kolega poslanik Horhio Džekson, koji je bio u karantinu do 9. novembra zbog kontakta sa osobom zaraženom virusom korona, uspeo je da stigne na sastanak i glasa za opoziv. Kako se navodi, njegov glas je mogao da odigra odlučujuću ulogu u glasanju za impičment.
Džekson je iza ponoći objavio video-snimak u kojem se vidi da vozi automobil i govori da već „juri u parlament”.
Nekoliko sati kasnije, donji dom čileanskog parlamenta podržao je impičment predsednika zbog sumnji u korupcionaške šeme vredne milijarde dolara. Za tu odluku glasalo je 78 parlamentaraca, što je bio minimum potreban za podršku inicijative.
Početkom oktobra se saznalo da je grupa opozicionih poslanika u Čileu odlučila da podnese parlamentu na razmatranje pitanje opoziva aktuelnog predsednika nakon objavljivanja „Pandorinih papira“. Po njihovom mišljenju, Pinjera je zaslužio ustavnu optužbu, jer je prekršio zakon. Predsednik je, sa svoje strane, demantovao svoju umešanost u ofšor šeme.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala