Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Albanska deca u Visokim Dečanima

© Foto : Sputnjiku ustupila eparhija Raško - prizrenskaDeca iz Istinića u manastiru Visoki Dečani
Deca iz Istinića u manastiru Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2021
Pratite nas
Manastir Visoki Dečani su danas posetila albanska deca iz dečanskog sela Istinić. Ovo nije prva poseta albanske dece sa Kosova i Metohije zadužbini kralja Stefana Dečanskog i cara Stefana Dušana koja je pod zaštitom Uneska.
Osnovce iz albanskog sela primio je jeromonah Petar. Pokazao im je crkvu, odgovarao na njihova pitanja.

„Naš manastir i pored određenih ograničenja u vreme pandemije ostaje otvoren za sve posetioce. Kulturna i duhovna baština treba da povezuje sve ljude dobre volje i doprinosi izgradnji poverenja“, saopštila je bratija Visokih Dečana povodom posete.

Posetu je organizovala albanska nevladina organizacija „Human“ iz Peći, koja je i ranije organizovala posete albanske dece manastiru.
Na kraju posete deca su se fotografisala sa ocem Petrom, a manastir Visoki Dečani je ovu fotografiju objavio na svom tviter profilu.
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ova velika svetinja od 19. avgusta prima samo pojedinačne posete i manje grupe koje mogu da obiđu crkvu, portu i prodavnicu, uz mere zaštite.
Noćenje u manastiru nije moguće, a oni koji žele da dečanski monasi na Liturgiji čitaju molitve za zdravlje živih i pokoj duša umrlih imena mogu poslati preko elektronske pošte.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala