- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zašto je Nikola Jokić morao da zabeleži „nokaut“ /foto, video/

© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Nikola Jokić, najbolji košarkaš NBA lige za prošlu sezonu, ne dobija zaštitu od sudija kakvu bi morao igrač sa takvom reputacijom, često je na udaru žestokih nasrtaja rivala, a arbitri još češće zažmure na sve to – toliko da je ponekad utisak da to svesno rade. Kada već nema koga da ga zaštiti, Jokić je morao da uzme stvari u svoje ruke.
Nikola Jokić je utakmicu za Denver protiv Majamija završio nešto više od dva i po minuta ranije od svojih saigrača, to je bio slučaj i sa rivalskim košarkašem Markifom Morisom koji je uz pratnju medicinskog osoblja sproveden u svlačionicu nakon svog nasrtaja i Jokićevog udarca ramenom.
Jokić je ostao na klupi neko vreme dok mu nije pokazan put napolje – i sve se dogodilo s razlogom.
Jokić je ponovo igrao briljantno, upisao je tripl-dabl i vodio svoju ekipu do pobede, sasvim sigurno je da je on jedini igrač u timu sposoban da bude lider, o čemu su govorili iz Denvera plašeći se velike potrošnje energije kod Somborca.
Jokić na terenu provodi više minuta nego što bi to trebalo da čini MVP, bar na početku sezone, ali trener Majk Meloun nema drugu opciju pošto mu uprava nije obezbedila širi igrački kadar – kao i dosad.
Jokić za sve to vreme na terenu, baš zato što je jedina prava napadačka i organizaciona opcija za ekipu, dobija gomilu udaraca, kako od svojih direktnih čuvara, centara, tako i od nižih igrača koji na sve moguće načine pokušavaju da zaustave lucidnost srpskog košarkaša.
Slika govori više od hiljadu reči...
© AP Photo / David ZalubowskiNikola Jokić i Džimi Batler
Nikola Jokić i Džimi Batler - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Nikola Jokić i Džimi Batler
Džimi Batler, momak koji je po završetku incidenta odjednom dobio na kuraži i „preko pola terena“ dobacivao Jokiću kako želi da se potuku posle utakmice, na parkingu, evidentno pravi faul u pokušaju da sačuva Jokića jer su njegove šake postavljene tamo gde ne bi trebalo da budu.
No, ovo nije faul...
Kao što ni udarac preko Jokićeve ruke u jednoj od prethodnih utakmica u poslednjim sekundama, pri šutu za pobedu – nije sankcionisan.
Tokom prethodnih godina postalo je jasno da je Jokić u pojedinim momentima preuzeo ulogu džaka za napucavanje, što je evidentno i na fotografijama njegovih ruku išaranih ožiljcima zarađenim tokom utakmica.
Jokić se na sve to, nije žalio. Uglavnom jer nije imao kome. I sada su stvari prevršile svaku meru.
Zaista je neshvatljivo zašto je Markif Moris, poznat kao prljav i prgav košarkaš, na dva i po minuta do kraja utakmice, na polovini terena, odlučio da svom silinom tela, uz dodatak levog lakta i kolena, „uđe“ u Jokića.
Sa druge strane, apsolutno je razumljivo, iako nije za pohvalu, niti opravdanje, zašto je Jokić kao furija jurnuo ka rivalu i udarcem ramenom u leđa ga poslao na pod. Ne, tako ne treba raditi, ali šta raditi kada onaj ko treba ne radi svoj posao?
Uzeti pravdu u svoje ruke? Pa, možda!
„Osećam se loše, nije trebalo tako da reagujem. Video sam ga da mi prilazi, mislio sam da će to biti lak faul na pola terena, ali me je udario svom snagom i mislim da je to prljav potez. Morao sam da zaštitim sebe. Verovatno da tako nisam reagovao ne bi on dobio ni faul. Bem Adebajo i ja smo se tukli celo veče i to je bila dobra borba, možeš da igraš fer i da budeš agresivan. U ovom slučaju je bilo više nego što je potrebno i zato sam reagovao. Osećam se loše zbog toga, ali moram da se štitim“, jasno je rekao Jokić.
NBA sada ima dve opcije – ili da zaštiti najboljeg igrača svoje lige ili da rizikuje da dođe do težih posledica jer Jokić više ne može da trpi siledžijstvo, a to je sve češće jedini način na koji rivali mogu da ga zaustave. Ili bar da probaju.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
SPORT
Jokić dobio prljav udarac, a onda – „nokaut“! /video/
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
SPORT
Jokić „slučajno“ gurnuo loptu i izveo potez utakmice
Nikola Jokić i Majk Meloun - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2021
SPORT
Alarm u Koloradu: „Jokić me brine“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala