- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova odgovorila na optužbe o iskorišćavanju migrantske krize: Tenzije u EU povećavaju se godinama

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPoljski vojnik na belorusko-poljskoj granici pored ograde od bodljikave žice
Poljski vojnik na belorusko-poljskoj granici pored ograde od bodljikave žice - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Tenzije u Evropi zaoštravaju se već dugi niz godina, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kometarišući izjavu Poljske u vezi sa navodnom „eksploatacijom” krize na poljsko-beloruskoj granici od strane Rusije.
Zaharova je na svom kanalu na Telegramu napisala da je portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova Lukaš Jasina izjavio da Rusija „eksploatiše” krizu na poljsko-beloruskoj granici, laže i manipuliše činjenicama, „što dovodi do povećanja tenzija u Evropi”.
„Poštovani Lukaše, tenzije u Evropi se povećavaju već dugi niz godina. Pre svega, jer su neke njene zemlje izgubile nezavisnost kako bi se dodvorile politici neevropskih zemalja u realizaciji njihove spoljne politike, kao i zbog neodgovornog mešanja u poslove suverenih država i dvostrukih standarda u pristupima najvažnijim demokratskim principima. Primera je mnogo. Neki od njih postali su knjiški“, napisala je Zaharova.
Prema njenim rečima, uništavanje iračke državnosti, do koje je došlo zbog delovanja američke administracije i država koje su joj se pridružile, među kojima je Poljska igrala aktivnu ulogu, dovelo je do tektonskih pomeranja u regionu.
Kako je primetila, „arapsko proleće“ koje je sponzorisao Zapad, kampanja NATO-a protiv Libije, intervencija kolektivnog Zapada u Siriji i podrška tamošnjem međunarodnom terorizmu i, što je najvažnije, pojava DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) na ruševinama iračke države – „sve je to dovelo do masovnog egzodusa izbeglica i migranata iz tog dela sveta u Evropu“.
„Ne treba se pretvarati kao da je sve počelo juče. Situacija na istočnoj granici EU samo je deo šire slike. Ne videti je, ne shvatati i ne priznavati predstavlja manipulaciju činjenicama i laž. Najstrašniju moguću. Laž po sebi, pa i više. Nažalost, nisam videla vaše ogorčenje zbog lažnih publikacija u zapadnoj, uključujući i poljsku, štampi, koja je u globalnoj evropskoj migrantskoj krizi ponovo videla ‘ruku Kremlja’“, istakla je portparolka.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da Evropska unija treba da odgovara za svoje postupke u situaciji sa migrantskom krizom na granici Belorusije sa Poljskom i Litvanijom, a Brisel bi mogao da pomogne Minsku na isti način kao što je nekada pomagao Turskoj da se izbori sa prilivom migranata.
U ponedeljak je nekoliko hiljada migranata došlo do belorusko-poljske granice. Neki od njih pokušali su da demontiraju ogradu od bodljikave žice, a poljske snage bezbednosti upotrebile su suzavac.
Od početka 2021. godine više od 30 hiljada migranata pokušalo je da pređe poljsko-belorusku granicu. Poljska je uvela vanredno stanje u regionima koji se graniče sa Belorusijom, ne puštajući strance.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala