- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Još jedan Srbin vlada svetom: „Sve je došlo spontano, krivac je brat, a san – dres Srbije“

© Foto : Privatna arhiva / FIBA 3x3Strahinja Stojačić – najbolji basketaš sveta
Strahinja Stojačić – najbolji basketaš sveta - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Strahinja Stojačić, zvanično najbolji basketaš sveta, za Sputnjik je pričao o svom putu, usklađivanju profesionalne košarke i basketa, kao i projektu u Gajdobri.
Stojačić ima 29 godina i na nedavno objavljenoj rang listi najboljih basketaša zauzeo je prvo mesto, a u najboljih deset nalaze se još Dejan Majstorović, Mihailo Vasić, Marko Branković i Aleksandar Ratkov, dok je Stefan Kojić na jedanaestom mestu.
Srbi i Srbija dominiraju već godinama basketom, a Stojačić za Sputnjik kaže da je ovo samo podsticaj za nastavak sezone u kom sledi ono najvažnije – Svetsko klupsko prvenstvo u Džedi 17. i 18. decembra.
„Lep osećaj, ne znam kako bih opisao emocije, koliko sam srećan, toliko znam da je najvažnije da mi kao Ub (klub u kom nastupa) završimo prvi na svetu, od toga nas deli turnir u Džedi“, kaže na početku razgovora Stojačić.
Stojačić se pre nekoliko godina opredelio za profesionalni basket, a veliku uticaj imao je njegov brat Stefan koji je godinama jedan od najboljih basketaša sveta.
„Glavni krivac je moj brat koji je prešao sa košarke na basket. Prateći njega i ja sam zavoleo basket kao profesionalni sport. Počelo je spontano, zajedno sa (Markom) Brankovićem i (Miroslavom) Pašajlićem sam počeo da igram tokom letnjeg perioda kada nije bilo košarke. Tada smo odigrali jedan, pa drugi turnir i tako je spontano počelo“, ističe sagovornik Sputnjika.
Strahinja nije odustao od profesionalne košarke, ali kaže da je teško, gotovo nemoguće, igrati na vrhunskom oba sporta.
„Teško je ukombinovati, drugačija je vrsta pripreme za basket i za košarku. Na profesionalnom nivou je neizvodljivo igrati paralelno oba sporta. Što se tiče Gajdobre, to je više, ne mogu da kažem rekreativno, ali iz neke ljubavi prema sportu i košarci. Mislim da bi mi nedostajalo da prestanem skroz da igram“.
Stojačić ove sezone igra za Gajdobru koja je jedan od zdravijih košarkaških projekata u Srbiji.
„Prvi put je ove godine bilo dileme da li igrati ili ne, zato što smo došli do vrha i zato što donekle postoji rizik od povrede igrajući košarku“.

„Gajdobra je čisto zato što volim kada vidim čoveka koji voli košarku i koji želi da uloži u košarku isključivo iz ljubavi, bez ikakvih interesa. To radi Stojan, daje srce za klub i pokušava da napravi lepu priču i zbog toga sam ušao da pomognem koliko mogu. Zdrava sredina za igru, što se tiče kluba kao kluba i što se tiče publike. Igrao sam u dosta klubova, ali nikada nisam igrao u tako nekom mestu gde ljudima znači košarka. Zadovoljstvo je igrati za Gajdobru. Takvih timova treba da ima više u Srbiji“, dodaje Stojačić.

Košarkaški klub Hercegovac iz Gajdobre ima želju da uđe u KLS. Klub je ponovo aktiviran 2017. godine, a iza svega stoji Stojan Dangubić.
„Ove godine napravljena je dobra ekipa, cilj je ulazak u KLS, s tim što ima problema kada Branković i ja ne igramo zbog turnira, ali na poslednjoj utakmici to se nije osetilo“, kaže srpski basketaš.
Stojačića i Ub u decembru očekuje Svetsko klupsko prvenstvu u Saudijskoj Arabiji (17/18 decembar), te ističe da je potpuni fokus ekipe na ovom takmičenju kako bi Ub zvanično bio i najbolji basketaški klub na planeti.
S obzirom da se nalazi na vrhu sveta, logično je da usledi poziv reprezentacije i Stojačić se nada da će narednih godina braniti crveno-plavo-bele boje.
„Svaki sportista sanja o tome, da jednog dana nosi dres reprezentacije. To su naravno planovi za budućnost, sledeće godine na programu je Evropsko i Svetsko prvenstvo, a zatim i Olimpijske igre 2024. u Parizu“, rekao je Stojačić i dodao da bi bila kruna karijere kada bi se osvojila medalja na Igrama.
Kratko smo se dotakli razlike između basketa i košarke, koliko je drugačija priprema za „3x3“ od klasične pet na pet košarke.

„Ima dosta stvari na kojima se raditi, mi smo direktan primer toga. U ekipu su nam ušli Danilo Lukić i Marko Ždero, koji su trenutno i u reprezentaciji Srbije. Tu je i kondicioni trener Darko Krsman. Oni su nam treneri i može se reći da se vidi napredak u našoj igri. Dugo su u tome, jako je bitno imati dobar tim oko sebe, stručni štab... Nama je jako doprineo ove godine Dejan Majstorović, kao iskusan igrač koji je sve to prošao, doneo nam je sigurnost, samopouzdanje, detalje koji su dosta unapredili našu igru“, zaključio je Strahinja Stojačić.

Bronza za basket ekipu Srbije!
Srbija preko Rusije do krova sveta – trojka Buluta u poslednjoj sekundi za titulu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala