- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg razgovarao sa poljskim predsednikom o migrantskoj krizi

© AP Photo / Vesa MoilanenGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da je sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom razgovarao o situaciji na poljsko-beloruskoj granici i izrazio solidarnost Alijanse sa Poljskom.
„Razgovarao sam sa predsednikom Andžejem Dudom o ozbiljnoj situaciji na poljskoj granici. Upotreba migranata od strane Belorusije kao hibridne taktike je neprihvatljiva. NATO je solidaran sa Poljskom i našim saveznicima u regionu“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.
O razgovoru Dude i Stoltenberga saopštio je i portparol kancelarije poljskog predsednika Jakub Kumoh.
„Upravo je održan razgovor poljskog predsednika Andžeja Dude i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Tema je očigledna: napad režima (predsednika Belorusije Aleksandra) Lukašenka na poljsku granicu. To su za sada svi detalji“, naveo je Kumoh.
On je dodao da saveznici u Alijansi izražavaju svoju podršku Poljskoj.
Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa migranata iz zemalja Bliskog istoka i Afrike krenula ka belorusko-poljskoj granici. Uveče je Služba saopštila da je situacija sa migrantima na granici i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući mnogo žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na graničnoj liniji. Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su pokušavali da prođu kroz postavljenu bodljikavu žicu koja služi kao prepreka.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o rastu broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da Minsk više neće obuzdavati priliv ilegalnih migranata u zemlje EU – zbog sankcija Zapada za to nema ni novca ni snage.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala