„Sedam hiljada duša“ – Film o drugoj najvećoj srpskoj grobnici na svetu

© Foto : Sputnjiku ustupio Sanjin MirićViše od sedam hiljada Srba nije se iz logora vratilo kući.
Više od sedam hiljada Srba nije se iz logora vratilo kući. - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
„Sedam hiljada duša“ je dokumentarno – igrani film o stradanju srpskih i ruskih vojnika i interniranih civila u austro-ugarskim logorima na teritoriji današnje Češke Republike, Jindrihovice i Broumov.
Logori su imali oko 500 objekata gde je bilo oko 60 000 ratnih zarobljenika.
Izuzetno teški uslovi rada, bez jela, bez obuće i odeće, zima i zarazne bolesti, sve to je uticalo da logore nije preživelo 7100 Srba. U Jindrihovicama je mauzolej gde su ostaci žrtava tih logora - 7100 srpskih i 189 ruskih. To je, druga najveća, srpska grobnica na svetu.
Film „Sedam hiljada duša“, reditelja Sanjina Mirića, snimljen u produkciji Udruženja češko-srpskog prijateljstva „Rodoljub“ biće prikazan u Domu Vojske Srbije 11. novembra na Dan potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.
„Tema srpskih zarobljenika i interniraca iz Prvog svetskog rata je zapostavljena tema i dan danas ta nepravda nije ispravljena. Još od vremena trajanja rata, čini se da oni nisu mogli da se uklope u taj ratnički, oslobodilački narativ, gde se cenio, pre svega, vojnik sa puškom u ruci. Uglavnom srpski vojni spomenici predstavljaju vojnika, koji drži visoko podignutu pušku. Imamo svega par skulptura stradalih srpskih civila, ne postoje ili su jako retki spomenici koji se tiču uloge civila, a kamoli civila koji su bili u ropstvu“, poručuju iz Udruženja češko-srpskog prijateljstva „Rodoljub“.
Oni smatraju da je vrlo žalosno to što su stradali Srbi u austro-ugarskim logorima na teritoriji današnje Češke nepravedno skrajnuti i gotovo izbačeni iz našeg opšteg sagledavanja Prvog svetskog rata.
Pored dokumentovanih sećanja preživelih zarobljenika koje je 1919. godine prikupio holandski novinar Anri Aber, u filmu Lordan Zafranović, Jelena Ćirić, protojerej Srđan Jablanović i potomci ratnika iz Srbije. Narator je Tihomir Stanić.
Film je do sada dobio više desetina internacionalnih nagrada, kao i Prvu nagradu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Zlatna buklija“ 2020. godine za najbolji film po odluci žirija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala