- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici: Crni biber zaustavlja širenje korone

© Depositphotos.com / S_RazvodovskijLovorov list i biber
Lovorov list i biber - Sputnik Srbija, 1920, 09.11.2021
Pratite nas
Prirodni alkaloidi koji se nalaze u crnom biberu mogu da zaustave širenje virusa korona, saopštili su naučnici iz Instituta za citologiju Ruske akademije nauka. Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu „Biomedicina“.
Naučnici su pokušali da pronađu način kako da blokiraju protein-uzročnik virusa kada ga unesemo u telo. Glavna naučna saradnica Instituta Olga Ostroumova objasnila je da su stručnjaci postavili zadatak da se ne blokira sam protein, već da se ne dozvoli njegovo spajanje sa ćelijama čoveka.
Tokom eksperimenata na modelima virusnih i ćelijskih membrana, a u prisustvu fragmenta proteina patogena, autori naučnog rada su utvrdili da se piperin, koji se nalazi u crnom biberu, najbolje bori sa virusom. Rezultati ispitivanja u Institutu epidemiologije i mikrobiologije „Paster“ u Sankt Peterburgu su ohrabrujući. Tamo je testiran piperin na soj virusa korona iz Vuhana i testirani su efekti jedinjenja na majmune.
Prema rečima naučnika, efikasnost piperina protiv kovida 19 se objašnjava sposobnošću alkaloida da menjaju svojstva lipidne opne virusa, kao rezultat toga on ne može da pronikne unutar ćelije i da zarazi organizam.
Po mišljenju Ostroumove, virus korona ne može da formira rezistenciju na piperin, jer mutacije virusa razvijaju ćelije koje ne utiču na lipidnu opnu.
Na osnovu rezultata istraživanja u budućnosti će moći da se razviju dodatna biološka sredstva u borbi sa virusom korona.
Devojka raščešljava kosu - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
RUSIJA
Saveti ruskih lekara: Kako da se izborite sa opadanjem kose nakon preležane korone
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala